‘Gebieden met grasaren moet je proberen te vermijden’

22 jun , 10:00 Nieuws
dog 4310597 1280
Voor hondenbezitters is het weer een spannende tijd. Het is namelijk weer de periode van de grasaren die voor huisdieren zeer gevaarlijk kunnen zijn. “Baasjes moeten gebieden met grasaren echt proberen te vermijden. Ook moeten zij het lichaam van hun hond goed checken na elke wandeling”, zegt Emmie van den Broek, eigenaar van Honddoenlijk.
Grasaren zijn de scherpe zaden van de grassoort ‘kruipertje’. Wanneer dit gras tot bloei komt, ontstaat er een pluim aan het uiteinde van de grasspriet. De stekelige delen kunnen afbreken en in de vacht van een dier blijven hangen.

Weerhaakjes

“Door de weerhaakjes die aan de grasaren zitten, kan het lichaam de indringer niet uit het lijf werken, maar kruipt de aar steeds verder het lijf in. In de poten geeft dat narigheid, maar rondom de kop van de hond is het nog schadelijker”, zegt Van den Broek van de Wijchense hondenschool .

Ontstekingen

Grasaren kunnen bij het oor door het trommelvlies heen gaan of bij het oog achter de oogkas terechtkomen. Een grasaar die in de neus komt, kan zomaar richting de hersenen gaan. Verder kunnen die aren voor ontstekingen zorgen. Verschillende dierenartsen hebben nu al bij honden grasaren operatief moeten verwijderen.

Nat voorjaar

In juni, juli en augustus is het risico het grootst, vooral voor honden met middellange of lange haren.
[caption id="attachment_140820" align="alignright" width="500"]

Normaal steken de aren pas vanaf juli boven het gras uit; dit jaar zijn ze wel 2 keer zo groot. Onder meer door de extreem natte herfst en het natte voorjaar.

Hondenbaasjes moeten het
lichaam van hun hond goed
checken na elke wandeling

Stoep- en wegranden

Ze komen vooral voor langs stoep- en wegranden en op grasvelden die niet vaak gemaaid worden; plekken waar honden veel lopen en snuffelen.
Van den Broek: “De grasaren vind je tegenwoordig overal, rond elke boom, paal en op elk grasveld. Het is bijna niet te doen om ze te omzeilen tijdens het wandelen.”

Goed checken

Van den Broek raadt hondenbezitters dan ook aan om gebieden met grasaren te vermijden. “Bij sommige straten is het goed bijgehouden en is het rondom de bomen kaal. Bij andere straten staat er rond elke boom een halve meter aan grassprieten en aren. Zelfs in en rondom hondenveldjes zijn de grasaren te vinden.”
Van den Broek adviseert hondenbaasjes ook het lichaam van hun hond goed te checken na elke wandeling.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .