Gemeente Wijchen wil zelf CO2 nog verder terugdringen

Wethouder Bea Schouten (r) krijgt het CO2-bewust Certificaat uit handen van Stijn van Nistelrooij van  Normec.
Wethouder Bea Schouten (r) krijgt het CO2-bewust Certificaat uit handen van Stijn van Nistelrooij van Normec.
Foto: Henk Hulshof

Gemeente Wijchen heeft deze week het ‘CO2-bewust Certificaat’ uitgereikt gekregen. Wethouder Bea Schouten (klimaat en energie) nam het papier in ontvangst. Dit certificaat geeft aan dat de gemeente op een goede wijze bezig is met het terugdringen van de CO2-uitstoot in de eigen organisatie.

Omdat het gaat om Werkorganisatie Druten Wijchen heeft ook gemeente Druten het certificaat gekregen.

CO2-Prestatieladder

Druten en Wijchen hebben plannen ontwikkeld om te bekijken hoe ze de CO2-uitstoot in de eigen organisatie terug kunnen dringen. Certificeringbureau Normec controleerde in de afgelopen tijds of alle procedures goed zijn verlopen en informatie goed is verwerkt. Dat blijkt het geval.

Aan de hand van de zogenaamde CO2-Prestatieladder brengt Wijchen in kaart welke activiteiten zij uitvoert en hoeveel CO2-uitstoot die opleveren. Aan de hand daarvan kunnen maatregelen genomen worden om de uitstoot te verlagen.

Klimaatbewuster

In de praktijk betekent dat dat in alle onderdelen van de organisatie gekeken wordt waar de gemeentelijke organisatie klimaatbewuster kan worden. Dat kan bijvoorbeeld door radiatoren met thermostaatknoppen te vervangen door een centraal geregelde verwarming. Met vergaderkamers met verlichtingssensoren kan energie worden bespaard en dus CO2 worden teruggedrongen.

Veel maatregelen

Bij de gemeentewerf worden waar mogelijk elektrische voertuigen gebruikt. Alleen heel zware machines als bijvoorbeeld sneeuwschuivers zijn nog niet beschikbaar met elektrische aandrijving. Daarvoor gebruikt de gemeente waar mogelijk biodiesel.

Ook is er aandacht voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed als zwembaden en sporthallen. De gemeente denkt nog na over de inzet van zakelijke kilometers; wanneer is een digitaal overleg beter dan een fysieke vergadering? En kunnen medewerkers bijvoorbeeld voor bepaalde zaken beter gebruikmaken van de fiets dan van de auto?

2027

Dit alles moet in Wijchen 12 procent CO2-reductie opleveren. Dat lijkt relatief weinig, maar de gemeenten doet al veel aan klimaatbewust werken. In de komende jaren wordt  alles opnieuw onder de loep genomen. In 2027 wil Wijchen de doelen hebben behaald.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen