Tekst van Theo Evers komt straks op de lijngoot

Anne Bolster (l) van Ter Steege Gebiedsontwikkeling met bloemen voor winnaar Theo Evers
Anne Bolster (l) van Ter Steege Gebiedsontwikkeling met bloemen voor winnaar Theo Evers
Foto: Ter Steege Gebiedsontwikkeling

Theo Evers is de winnaar van de prijsvraag ‘De Kleine Elst’.  Dat betekent dat zijn tekst wordt ingegraveerd langs de nieuwe lijngoot. Die komt straks in het kader van het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer over het nieuwe plein te lopen.

De afgelopen weken hebben meer dan 20 mensen hun ideeën ingediend voor de prijsvraag die was uitgeschreven.

Winnende tekst

De winnende tekst van de hand van Theo Evers luidt:

De Kleine Elst. Bron: Spannende Geschiedenis
De Kleine Elst

De Kleine Elst verborgen verleden
ongemerkt onder ons door gegleden

De Romeinen zagen het belang
en zorgden voor deze watergang

van Wijchen naar Leur en Hernen vulden ze grachten met water
om bewoners te beschermen nu en later

Nu weer zichtbaar als weleer
van kasteel naar Wijchens Meer

Afwateringsgeul

De Kleine Elst is een afwateringsgeul die waarschijnlijk al is gegraven in de prehistorie. Deze greppel liep naar het Wijchens Maasje, een zijtak van de Maas. Later, in de Romeinse tijd, werd de afwatering van de Kleine Elst waarschijnlijk verbeterd en verlengd.

De geul heeft verschillende functies gehad. Bijvoorbeeld het ontwateren van land en het aanvoeren van water naar kasteelgrachten. In de loop van de jaren verdween de irrigatiefunctie en werden de nieuwbouwwijken van Wijchen gebouwd.

Documentaire

De loop van de Kleine Elst. Bron: Spannende Geschiedenis

Tegenwoordig stroomt de geul voor een gedeelte ondergronds. Toch wordt het nog steeds gebruikt voor de aan- en afvoer van water en de geul is ook nog steeds verbonden met de grachten van de kastelen in Wijchen en Hernen. De geul komt in de buurt van Leur weer aan de oppervlakte.

De geul intrigeerde fotograaf en videograaf Dick Vogelzang dermate dat hij bezig is met het ophalen van verhalen over de Kleine Elst. Zijn doel is om een documentaire te maken.

Lijngoot

De Burcht, het eerste project van Tussen Kasteel en Wijchens Meer, moet straks bestendig zijn tegen de toenemende hoosbuien en wateroverlast. Daarom wordt het regenwater zorgvuldig opgevangen (groene daken, regenpijpen, infiltratiekratten, groene plantenbakken).

Door een lijngoot te maken over het nieuwe plein wordt een verwijzing gemaakt naar de Kleine Elst. Op deze lijngoot komt de tekst van Theo Evers die de prijsvraag van de projectorganisatie Tussen Kasteel en Wijchens Meer uitschreef.

(Bron: Dick Vogelzang en Wim Kattenberg)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen