Balgoij buigt zich over bestemming van de kerk

25 okt 2022, 10:02 Nieuws
1024px balgoy wijchen gld nl former catholic church
Welke bestemming krijgt de H. Johannes de Doper-kerk in Balgoij? Binnen een periode van 10 jaar zal de kerk aan de eredienst worden onttrokken. Een werkgroep die zich bezighoudt met de toekomstige invulling van het gebouw, houdt op vrijdag 18 november een bijeenkomst waarop inwoners van Balgoij kunnen meepraten.
Als de kerk aan de eredienst wordt onttrokken, komt er voor het dorp een beeldbepalend gebouw beschikbaar. Enkele leden van de Contactraad kerk Balgoij, Leefbaarheidsgroep Balgoij en heemkundekring Pagus Balgoye, hebben daarom in april een werkgroep gevormd.

Bijeenkomst

De werkgroep heeft de opdracht van het parochiebestuur gekregen om een advies uit te brengen over mogelijke toekomstige nieuwe invullingen voor dit gebouw in het centrum van ons dorp. Op 18 november kunnen inwoners van Balgoij in het Dorpshuis op een eerste bijeenkomst met elkaar van gedachten wisselen over de toekomst van het kerkgebouw.

Herbestemming

Na een korte introductie en een schets van het te doorlopen proces wordt ingegaan op de kenmerken van het kerkgebouw en worden ter inspiratie goede voorbeelden van herbestemming van kerken elders gepresenteerd. Daarna wordt in groepen aan de hand van enkele vragen gepraat over ideeën over een nieuwe bestemming van het kerkgebouw.
De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duur tot rond 21.30 uur.

Johannes de Doper-kerk

De H. Johannes de Doper-kerk is een buitengewoon belangrijke kerk in neoromaanse en neogotische vormen, met toren. De kerk is in 1913-1914 gebouwd ter vervanging van een vroegere kerk, waarvan de middeleeuwse toren nog elders in het dorp staat. De laatnegentiende-eeuwse inventaris (onder andere het hoofdaltaar) komt vermoedelijk uit de vorige kerk.

Zeldzaamheidswaarde

Mede doordat dit een van de laatst overgebleven kerken is naar een ontwerp van architect Jan van der Valk (1873-1961) uit Tilburg, heeft deze kerk een extra zeldzaamheidswaarde. De enige andere nog bestaande, en als kerk in gebruik zijnde, kerk van deze architect is de O.L. Vrouw Moeder van Goede Raad in Tilburg-Broekhoven. De kerk on Balgoij werd in 1914 in gebruik genomen en staat op de gemeentelijke monumentenlijst.