Bestuur Wijchen Schaatst pareert kritiek van D66

16 okt 2022, 10:00 Nieuws
wijchen schaatst 060117 53 1024x683 1
Het bestuur van de stichting Wijchen Schaatst wil het evenement van 16 december tot 8 januari 2023 gewoon door laten gaan, ondanks de oproep van D66 om een alternatief te verzinnen. Een van de belangrijkste redenen om Wijchen Schaatst door te laten gaan, is volgens het bestuur om jongeren actief buiten te laten bewegen.
Het evenement Wijchen Schaatst gaat als het aan D66 Wijchen ligt niet door. De fractie vindt het ongepast om in deze tijden van energiecrisis en torenhoge energieprijzen een schaatsevenement op de markt in Wijchen te houden.
D66 begrijpt dat mensen weer uitkijken naar Wijchen Schaatst, maar gezien de enorm gestegen energieprijzen is het volgens de fractie beter om te kiezen voor een alternatief evenement zoals een kerstmarkt met sfeerverlichting en glühwein.

Verklaring

Het bestuur van het schaatsfestijn realiseert zich terdege dat er wereldwijd veranderingen zijn die van invloed zijn op onder andere energievraagstukken en dat dit aanleiding geeft tot maatschappelijke vragen, zo laat het bestuur in een schriftelijke verklaring op zijn website weten.

Lokale economie

De stichting noemt het evenement 3 weken lang een ontmoetingsplaats voor jong en oud. “De ijsbaan heeft een sociale cohesie en is goed voor de lokale economie. Het is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Met name dit jaar, na 2 winters met lockdowns en annuleringen van alle festiviteiten, is het heel belangrijk om weer bij elkaar te kunnen zijn.”

Duurzame partner

“Wijchen Schaatst heeft altijd al veel aandacht gehad voor het milieu en het energieverbruik”, laat het bestuur weten. “Vanaf 2013 is ervoor gekozen om alleen stroom te gebruiken (en geen diesel). Er is altijd gewerkt met gerecyclede bekers en ook bij de keuze van de ijsbaanleverancier is gekozen voor een duurzame partner.”

Ice-World

“De ijsbanen van Ice-World (verhuurder van de ijsbaan, red.) verbruiken 40 procent minder energie. Daarnaast compenseren zij al het energieverbruik van hun ijsbanen door de 2534 zonnepanelen op hun dak die ongeveer 580.000 kWh opwekken. Tevens compenseert Ice-World alle CO2-uitstoot met certificaten van Groenbalans en Windunie .” Volgens het bestuur verbruikt 1 zwembadgast evenveel energie als 8 schaatsers op de schaatsbaan in Wijchen.

Energieverbruik

Uiteraard is er volgens het bestuur ook dit keer nagedacht over hoe Wijchen Schaatst het energieverbruik verder kan terugdringen. Afhankelijk van de buitentemperatuur zullen mogelijk de chillers (een apparaat dat een ruimte koelt door de warmte te verplaatsen naar een andere ruimte) ’s nachts niet draaien om het energieverbruik verder te reduceren.

Winters evenement

“Wij willen de jeugd in beweging krijgen. Wij willen Wijchen Schaatst weer organiseren en we gaan dit jaar weer genieten van een mooi winters evenement waarbij jong en oud samenkomt om de gezelligheid op te zoeken en buiten te kunnen gaan schaatsen”, aldus het bestuur in de verklaring.