Bouwfonds voor verbeteren bestaande woningen

30 nov 2023, 15:30 Nieuws
live op deze site kasteel wijchen cizo img 5823 groot facebook kopie
CIZO Communicatie Wijchen
Projectontwikkelaars die in Wijchen willen bouwen, moeten 10.000 euro storten in een woonfonds. Dat geld wordt gebruikt voor verbeteren van de woningen die er al staan. Dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders krijgt de gemeenteraad vanavond voorgeschoteld.
Op dit moment wordt in Wijchen gewerkt aan twee grootschalige locaties (Huurlingsedam en Wijchen-West) met in totaal ongeveer 1750 nieuwe woningen.

Leefbaarheid

We kijken nu anders naar woonwijken dan vroeger, aldus het college. In het verleden werd veelal ingezet op eenzijdige woonmilieus; dat betekent de om­stan­dig­he­den waar­bin­nen je woont. Er is in de afgelopen jaren iets veranderd aan bijvoorbeeld de woonbehoefte die mensen hebben, maar ook wat betreft de leefbaarheid, openbare ruimte, klimaat en energie. Daarom wil het college dat er in bestaande wijken het nodige wordt veranderd. Dan gaat het dus niet alleen om een fraaie buitenkant van een woning of een extra groenstrook.

Nieuwe woonwijken

De wijk Huurlingsedam en de toekomstige wijk Wijchen-West zijn voorbeelden van moderne wijken waar het prettig wonen en leven is. Om ervoor te zorgen dat ook de bestaande wijken in de gemeente Wijchen in de komende decennia aantrekkelijke woonplekken blijven, is geld nodig. Dat zou onder meer uit een apart ‘Woonfonds bestaan de wijken’ moeten komen. Het geld uit dat fonds komt van de projectontwikkelaars die nieuwe woonwijken ontwikkelen in gebieden buiten de bestaande woonkernen, de zogenaamde uitleggebieden.

Waardestijging

ill 0463919 01d gebiedsvisie vogelvlucht wijchen west pr jansen verkleind voor web
De beoogde nieuwe wijk Wijchen-West. Afbeelding: CB5
“Ontwikkelaars die nieuwbouwwijken bouwen op agrarische grond verdienen hier meestal veel geld aan. Dat komt doordat de grond in waarde stijgt als de gemeente de bestemming verandert – van agrarisch naar wonen”, zegt wethouder Geert Gerrits. “Het idee is om een deel van deze waardestijging nu terug te vragen aan de ontwikkelaar. Het geld gaat dan naar het woonfonds en gebruiken we voor verbeteringen in bestaande wijken en kernen.”

Vrije sector

De bijdrage voor het woonfonds is 10.000 euro per bouwkavel. Het geldt uitsluitend voor de vrijesectorkavels, niet voor kavels die bestemd zijn voor sociale of betaalbare woningbouw. De gemeente, die zelf ook een ontwikkelende partij is, draagt ook bij aan het fonds. Het is niet de bedoeling dat de gevraagde bijdrage leidt tot hogere woningprijzen. Het college stelt voor om deze werkwijze vooralsnog alleen op de uitleglocaties Wijchen-West en Huurlingsedam toe te passen. Het wil onderzoeken of het ook kan worden gebruikt bij andere woningbouwlocaties buiten de bebouwde kom.

Wijchen-Zuid

Tim Klinkhamer van Kernachtig Wijchen zal vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Kasteel Wijchen, mede namens VVD, CDA en GroenLinks, een motie indienen waarin wordt gepleit om te starten in de buurten rond het winkelcentrum Zuiderpoort, de schoollocatie in Huissteden, en het voorzieningenhart Wijchen-Zuid.
De gemeenteraadsvergadering is vanavond vanaf 20.00 uur live te volgen op deze site.