Meubels en lockers pimpen met graffiti, beschilderen van grote doeken en beelden maken met juthout. Een aantal voorbeelden van de creatieve ideeën die de brugklassers van de locatie Veenseweg bedachten tijdens de kick-off van de dromennacht. Een initiatief om geld in te zamelen voor het realiseren van de dromen van kansarme kinderen in Zuid-Afrika.
Na een prikkelende workshop door Drum Café konden de brugklassers op 22 april vol energie van start met een klassenplan voor de ‘Dromennacht’ op 28 mei. Leerlingen bedachten samen met negen kunstenaars, die zich vrijwillig voor dit project inzetten, mooie ideeën die zij tijdens de ‘Dromennacht’ tot uitvoering gaan brengen.Van 28 op 29 mei verblijven zo’n 250 brugklassers een nacht op school om de ideeën, samen met de kunstenaars, uit te werken tot een gevarieerd aanbod van mooie kunstwerken: van fotografie tot schilderen en van kunstwerken uit hout tot het schilderen van papier marche. Hiermee zamelen zij geld in voor de vereniging ‘Born in Africa’. Een vereniging die kinderen aanmoedigt te geloven in hun dromen. Met de opbrengst van de ‘Dromennacht’ kan ‘Born in Africa’ de gekozen dromen verwezenlijken.
Bij elke droom hoort een streefbedrag, dat nodig is om de droom te verwezenlijken. Tijdens de kick-off koos elke brugklas een droom, en dus een doelbedrag uit. Deze dromen lopen zeer uiteen: van de aanschaf van muziekinstrumenten tot computerlessen, maar ook warme kleding hopen de leerlingen voor de kinderen in Zuid-Afrika te kunnen realiseren.
Als UNESCO-school haalt het Maaswaal College in binnen- en buitenschoolse activiteiten de wereld de school in rondom de vier UNESCO-thema’s. Met de ‘Dromennacht’ zijn leerlingen actief aan de slag met het thema ‘Wereldburgerschap’. Samen met de kunstenaars geven de leerlingen tijdens dit project vorm aan het motto van de school ‘Samen maken we school’.
De kunstenaars
Toon en Alette van Gelder
Toon en Alette werken vanuit de kernwoorden creatief, kennis en vermaak. Zij geven diverse workshops en teambuildingen afgestemd op veranderingen binnen het bedrijf. Samen met de brugklasleerlingen van het Maaswaal College maken zij Posters.
Rob Bastiaanse
Rob Bastiaanse is docent Tekenen op het Maaswaal College en maakt samen met de leerlingen zes grote schilderijen met als thema’s ‘Zonsondergang’ en ‘Afrika’.
Piet Wammes
Piet Wammes maakt ‘Sculpturen van de Waaljutter’. Bij Piet is Waalhout het uitgangspunt van het kunstwerk. Door stukjes van gevonden jutmaterialen aan elkaar te bevestigen ontstaat er een mooi sculptuur.
Caitlin Sas
Caitlin is een fotografe die mensen ‘Anders laat kijken’. Door middel van haar fotografie laat zij mensen de schoonheid van een ‘imperfectie’ zien. De brugklassers gaan samen met Caitlin mooie
Antoinette Hoffs
Antoinette Hoffs laat ‘haar handen spreken’. Zij gebruikt hout, steen, schilderijen en poëzie om het gevoel van binnen in een andere vorm tot uiting te brengen. Samen met de leerlingen van het
Daniella Krijt
Daniella Krijt is beeldend kunstenaar. Zij maakt vaak complex, kleurrijk werk met invloeden uit het Surrealisme, de Street Art en de Pop Art. De leerlingen gaan tijdens de workshop aan de slag met het beschilderen van olifanten, gemaakt van papier marche.
Cor Renkens
Cor Renkens gebruikt de natuur als uitgangspunt voor zijn werk. Hierbij maakt hij gebruik van heldere kleuren, wat kenmerkend is voor zijn uitingen. De leerlingen maken tijdens de ‘Dromennacht’ schilderijen van twee maten.
Maurice Broekhoff
Maurice, MORIS, is graffitikunstenaar. Met spuitbussen probeert hij de wereld wat op te vrolijken. De brugklassers worden door hem aan het werk gezet met graffiti, zodat zij met kleur de dromen van de kansarme kinderen kunnen laten uitkomen.
Tessa Hendriks
Tessa is boomhuttenkunstenaar. In haar werk is de sociale interactie met de toeschouwers van essentieel belang: kunst en omgeving beïnvloeden elkaar. Tijdens de ‘Dromennacht’ gaat ze samen met de brugklassers een kunstwerk maken uit houtsnijwerk.