Waar mensen samenleven met elkaar, kunnen soms ook conflicten ontstaan, bijvoorbeeld door geluidsoverlast. Vaak kun je het zelf oplossen door in gesprek te gaan met je buren over wat je dwars zit en mogelijke oplossingen te bespreken.
"Als je er niet over praat worden kleine irritaties soms groot. Als het anders loopt of als je verder wilt doorpraten met je buren kunnen buurtbemiddelaars ondersteunen om het conflict verder op te lossen. Aanmelding is gratis, buurtbemiddelaars zijn onpartijdig en gesprekken zijn vertrouwelijk," aldus Monique Hoogakker projectleider bij Buurtbemiddeling Wijchen.
Tien tips om burenruzies te voorkomen:
- Probeer er eerst met uw buren onderling uit te komen.
- Als u ergernis ervaart ga dan in een vroeg stadium met uw buren praten.
- Ga alleen praten met de buren als u zich rustig voelt. Boosheid werkt vaak als een rode lap op een stier.
- Als u bij de buren aanbelt vraag eerst of het uitkomt en de buren tijd hebben om te praten. Als het op dat moment niet uitkomt, vraag of u in de komende week een afspraak kan maken.
- Vertel zo concreet mogelijk waar u last van heeft, wat zijn feiten.
- Dus niet “we hebben altijd last van de stereo” maar “van de week hebben drie keer muziek gehoord tussen 22.00 uur en 01.00. Hierdoor konden we moeilijk in slaap komen.”
- Benoem wat u nodig heeft om prettig te wonen “rust is voor ons heel belangrijk, zodat we kunnen slapen en de volgende morgen weer fit op kunnen staan.”
- Stel vragen als: Hebt u ook wel eens last van ons? Wat is voor u belangrijk om prettig te kunnen wonen? En zoek dan samen naar oplossingen die werken voor u beiden.
- Als er ruzie dreigt te ontstaan, stop dan het gesprek.
- Als u iets graag wilt, durf er dan om te vragen bijv. “we willen graag rust en we zouden heel blij zijn als de muziek vanaf 22.30 uur voor ons niet hoorbaar is in de slaapkamer. Zou u bereid zijn om de muziek op dat volume te zetten?” Door het echt open te vragen hebt u meer kans dat de ander rekening met u wilt houden.
- En op een vraag van u, kan een ander ook “nee” zeggen. Kijk dan naar alternatieve mogelijke oplossingen, die bijdragen aan prettiger wonen.
Wilt u meer informatie over mogelijke overlastproblemen met mogelijke oplossingen kijk dan op de website www.problemenmetjeburen.nl .
Wilt u meer informatie over Buurtbemiddeling Wijchen? Neemt u dan een een kijkje op www.buurtbemiddelingwijchen.nl .
Wilt u ondersteuning van buurtbemiddeling? Bel of mail en ik neem contact met u op.
Buurtbemiddeling Wijchen Projectleider Monique Hoogakker Oosterweg 179 6602 HL Wijchen ☎ 024 6418459 of mail mij [email protected]