D66: energiezuinige kerstmarkt en geen schaatsfestijn

12 okt 2022, 17:00 Nieuws
wijchen schaatst 261218 04
Het evenement Wijchen Schaatst gaat als het aan D66 Wijchen ligt niet door. De fractie vindt het ongepast om in deze tijden van energiecrisis en torenhoge energieprijzen een schaatsevenement op de markt in Wijchen te houden.
Wijchen Schaatst, dat in 2020 niet is doorgegaan vanwege corona, staat gepland van 16 december tot 8 januari 2023.

Energieslurpend

“We horen uit onze omgeving dat mensen van alles doen om de energierekening nog enigszins betaalbaar te houden. Daar past een energieslurpend evenement, wat een schaatsbaan is, niet bij”, aldus raadslid Miranda Muller van D66 Wijchen.

Voorbereidingen

De organisatie van Wijchen Schaatst is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor de zesde editie van het festijn dat 4 jaar geleden voor het laatst werd gehouden. De editie van 2022 belooft volgens de stichting een waar sprookje te worden. Met 500 besneeuwde kerstbomen, vele houten bankjes en een gezellige entourage.
D66 begrijpt dat mensen weer uitkijken naar Wijchen Schaatst, maar gezien de enorm gestegen energieprijzen is het volgens de fractie beter om te kiezen voor een alternatief evenement zoals een kerstmarkt met sfeerverlichting en glühwein.

Veel elektriciteit

“Een schaatsevenement kost namelijk heel veel elektriciteit, wel 40.000 kWh in 4 weken tijd, blijkt uit vergelijkbare schaatsbanen in Helmond en Eindhoven”, zegt Muller. “Ter vergelijking: het huidige energieplafond vanuit Den Haag is vastgesteld op 2400 kWh voor een heel jaar voor 1 huishouden. Oftewel je kunt 16 huishoudens een jáár lang van stroom voorzien van de energie die nodig is voor een schaatsbaan die 4 weken op de markt staat.”