D66 pleit voor plasticvrij vuurwerk bij  evenementen

11 nov 2022, 10:00 Nieuws
fireworks 1285271 1280
D66 Wijchen wil het evenementenbeleid van de gemeente aanpassen zodat geen onnodig plastic wordt gebruikt in het evenementenvuurwerk. “Er komt veel afval vrij bij het afsteken van evenementenvuurwerk. Veel daarvan is afbreekbaar, maar het plastic in vuurwerk is nauwelijks afbreekbaar”, zegt fractievoorzitter Maikel Lukkezen
D66 Wijchen denkt dat er op sommige punten stappen genomen kunnen worden die voor zowel voor- als tegenstanders van vuurwerk als prettig worden ervaren.

Afbreekbaar

“D66 Wijchen wil evenementen leuk houden voor mens en natuur. Echter, het evenementenbeleid van de gemeente Wijchen zorgt er nu voor dat er voornamelijk vuurwerk wordt gebruikt waar plastic in zit. Terwijl er goede alternatieven zijn”, aldus Lukkezen.

Motie

Volgens Lukkezen worden fabrikanten van vuurwerk steeds milieubewuster en zetten steeds meer fabrikanten stappen richting plasticvrij vuurwerk. Daarom vraagt de fractie het evenementenbeleid van de gemeente aan passen zodat geen onnodig plastic wordt gebruikt in het evenementenvuurwerk.
Tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente Wijchen zal D66 een motie indienen om plasticvrij vuurwerk de norm te laten worden bij evenementen.