D66 pleit voor voorbereiden op vluchtelingen Oekraïne

27 feb 2022, 14:30 Nieuws
fence g67c144afa 1280
Wijchen moet zich voorbereiden op vluchtelingen uit Oekraïne. D66 Wijchen wil van het college van burgemeester en wethouders weten of het voorbereidingen wil treffen zodat vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden opgevangen in de gemeente.
“De brute inval van de Russen, de oorlog in de Oekraïne, zal leiden tot een stroom aan vluchtelingen. Wat D66 betreft moet Nederland daarin een uitnodigende houding hebben”, zegt Maikel Lukkezen, lijsttrekker van de democraten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Ook in een plaats als Wijchen dienen we ons voor te bereiden, zodat wij deze mensen zo snel mogelijk een veilige plek kunnen bieden.”

Verantwoordelijkheid

Om B en W ‘aan te moedigen goed voorbereid te zijn als de eerste vluchtelingen in Nederland aankomen’ heeft D66 vragen gesteld aan het college.
"Premier Rutte gaf eerder op een vraag over de vluchtelingenstroom uit Oekraïne aan dat de regering zal kijken ‘wat binnen bestaande kaders’ kan. Wij willen weten of het college het met ons eens is dat we als land en gemeente onze verantwoordelijkheid moeten nemen en ons moeten voorbereiden op de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.”

Locaties

D66 wil ook weten of het college in Wijchen voorbereidingen wil treffen zodat vluchtelingen kunnen worden opgevangen in de gemeente. “Bijvoorbeeld door middel van een zoektocht naar beschikbare en geschikte locaties voor opvang in onze gemeente en het voorbereiden van vrijwilligersinitiatieven voor deze opvang.”
De fractie vindt dat Wijchen klaar moet zijn om vluchtelingen op te vangen als er een beroep op de gemeente wordt gedaan.