Opzondag 7 meizullen de schilderijen die Jeltje Hoogenkamp geschilderd heeft naar aanleiding van dertien liederen van Maarten Luther voor het eerst te zien zijn in de Schakel. Tijdens de dienst zal er op speciale wijze aandacht aan worden besteed.
Vijfhonderd jaar geleden poneerde Maarten Luther zijn 95 stellingen. Op gedreven wijze liet hij weten wat hij geloofde, wat hij van de kerk en van gelovigen verwachtte. Met het vastspijkeren van dit pamflet op 31 oktober 1517 aan de deur van de slotkerk in Wittenberg begon symbolisch de reformatie en wat we nu ‘protestantisme’ noemen: een vernieuwingsproces dat van grote invloed is geweest in de kerk en veel heeft veranderd.
Luther houdt van stevige taal: je verwacht expressionisme, sterke kleuren en stoere gebaren. Maar Jeltje Hoogenkamp is een andere kant uitgegaan. Ze legde de nadruk op die ene regel met een dromerig palet en grafische benadering, met kleur- en vormsymboliek. Zo ontstonden dertien meditatieve schilderijen die de kordate kracht van Luthers taal overbrengen naar een bespiegelend niveau.
Jeltje Hoogenkamp-Jansen
werd geboren in 1946 in Sneek, ze volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie Amsterdam. ‘Kun je een lied schilderen?’ Jeltje Hoogenkamp begon eraan: de dertien liederen van Maarten Luther in het protestantse Liedboek uit 2013 te schilderen. Ze liet zich steeds door één regel eruit inspireren. De schilderijen hangen tot en met 28 mei
in de Schakel. In deze periode zijn de schilderijen rond de kerkdienst (aanvang 11.00 uur) te bezichtigen.
Deze expositie trekt in 2017 door Nederland en is onderdeel van het Amuse-project bij het Lutherjaar en Reformatie-jubileum in 2017. Voor een overzicht en ander werk van Jeltje Hoogenkamp: www.deroosvanculemborg.nl .