GGD Gelderland-Zuid start met herhaalprik corona

17 sep 2022, 14:30 Nieuws
vaccine 5926664 1280
Pixabay
GGD Gelderland-Zuid start maandag 19 september met een herhaalprik tegen corona. Mensen met een hoger risico om ziek te worden van corona zijn eerst aan de beurt. Gevolgd door zorgmedewerkers met patiënten of cliëntencontacten. Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een afspraak voor de herhaalprik maken.
De herhaalprik beschermt tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden door corona.

Uitnodiging

Mensen vanaf 60 jaar hebben vanaf begin deze week een uitnodiging van het RIVM gekregen. Mensen van 12 tot en met 59 jaar die elk jaar voor de griepprik worden uitgenodigd, krijgen vanaf begin oktober de uitnodiging voor de herhaalprik van hun huisarts. Zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact ontvangen een uitnodiging van hun werkgever. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen. Iedereen krijgt hiervoor thuis een brief van het RIVM.

Opleven

De reden om herhaalprikken aan te bieden is dat in het najaar het coronavirus kan opleven. Een vaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden door corona. Het kan voorkomen dat de zorg het te druk krijgt. Door de herhaalprik beschikbaar te stellen hoopt de GGD bedrijven, horeca en (sport)-scholen te helpen om open te blijven doordat minder mensen ziek worden.

Nieuw vaccin

De GGD vaccineert met vernieuwde mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna
. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gekregen. De Gezondheidsraad en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vinden het vaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna voldoende veilig en effectief als boostervaccinatie. Ook na een basisserie met Janssen of AstraZeneca. Mensen kunnen niet zelf kiezen met welk vaccin men de boostervaccinatie krijgt.
Het nieuwe vaccin biedt bescherming tegen meer varianten van het coronavirus dan de vorige vaccins.

Priklocaties

GGD Gelderland-Zuid zegt er helemaal klaar voor te zijn om de herhaalprikken te gaan zetten. Er zijn vaccinatielocaties in Nijmegen, Tiel en Zaltbommel. De afgelopen periode heeft de GGD veel medewerkers (op)nieuw aangenomen en opgeleid. De GGD prikt alleen op afspraak.