Herfstwandeling rondom Kasteel Hernen

11 okt 2022, 8:30 Nieuws
kasteel hernen dick vogelzang
De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen houden op zondag 16 oktober een herfstwandeling door het parklandschap rondom Kasteel Hernen. Het eerste kasteel van de stichting kent nog vele middeleeuwse kenmerken omdat het eeuwenlang nauwelijks is verbouwd.
Het landschap om het kasteel is parkachtig met droge en natte gedeelten wat garant staat voor een rijke flora en fauna.

Veldoven

Tijdens de wandeling laat de boswachter de invloed van de herfst zien en toont de plek waar de oude veldoven stond die van groot belang voor de bouwgeschiedenis van Kasteel Hernen is geweest. De veldovens liggen ongeveer 600 meter ten noordoosten van de burcht. In 2002 vonden archeologen de resten van de ovens. Deze overblijfselen dateren van omstreeks 1400 en zijn aangelegd voor de productie van de vele duizenden bakstenen die nodig waren voor de bouw van het kasteel. Het was toen gebruikelijk dat de bouwstenen ter plaatse werden vervaardigd. De klei werd lokaal gedolven en gebakken in de overdekte ovens. ( bron: Mijn Gelderland )
Tevens wordt tijdens de wandeling uitgelegd waarom de das zich hier al eeuwenlang thuis voelt. De wandeling voert vervolgens door enkele stukjes bos en langs de Hernense molen die onlosmakelijk verbonden is met het kasteel.

Reserveren

De wandeling begint om 10.00 uur en duurt circa 2,5 uur. Deelname kost 5 euro per persoon, kinderen van 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro, donateurs gratis op vertoon van een geldige GLK-donateurspas. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.