Kernachtig Wijchen en CDA: vragen over zonnepanelen

12 aug 2022, 15:30 Nieuws
solar panels 681979 1280
In Wijchen zijn volgens cijfers van zonneplan.nl ruim 3300 koopwoningen, ruim 20 procent van het totaal, die zonnepanelen op het dak hebben. Het gaat om bijna 600.000 zonnepanelen. Om meer inzicht te krijgen in zonne-energie in Wijchen hebben Kernachtig Wijchen en het CDA vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
“Als je door Wijchen wandelt dan zie je steeds meer zonnepanelen op daken. In de woonwijken zie je op vele woningen zonnepanelen liggen, of je nu door Achterlo, De Valendries, Wijchen-Noord of Wijchen-Zuid wandelt, vele daken liggen vol”, zegt Martijn Verharen van Kernachtig Wijchen.

Wijkgebouwen

Ook in de kleine kernen, zijn woonhuizen en schuren bij boerderijen vaak voorzien van zonnepanelen. Net als grote bedrijven als Banken Champignons, Holland Food, Melkveebedrijf Sengers, DHL en Modderkolk (Technoform). Verharen: “We zien we steeds meer zonnepanelen liggen op wijkgebouwen en sporthallen en ander gemeentelijk vastgoed zoals de gemeentewerf en ’t Mozaïek.”

Energietransitie

Volgens Verharen en mede-vragensteller Jan Peters Sengers van het CDA blijven de kleinere bedrijven wat achter. “We denken dat ook vele andere inwoners en ondernemers graag willen bijdragen aan de energietransitie en het is belangrijk dat we ze daarbij helpen. Mogelijk kunnen inwoners en ondernemers die al wel de stap hebben gezet daarbij een voorbeeld zijn door inzicht te krijgen hoe ver we al zijn.”

Inzichtelijk

Daarom hebben beide fracties vragen gesteld aan het college. Zo willen Verharen en Peters Sengers weten of de gemeente inzicht heeft in de hoeveelheid zonnepanelen die er op Wijchense daken liggen en om hoeveel opgewekte zonne-energie het gaat. Dit willen zij graag inzichtelijk hebben in bijvoorbeeld aantallen woningen in Wijchen overall en per wijk, kern, aantallen per woning, aantallen op grote daken en/of bij kleinere bedrijven.

Acties

Ook willen zij weten of bij de RES (Regionale Energiestrategie) Arnhem Nijmegen alleen de grote daken (15 kWp) worden meegeteld en zo ja, waarom. Tot slot vragen zij welke acties van de gemeente te verwachten zijn om nog meer particulieren en kleine ondernemers te bewegen om zonnepanelen op hun dak te leggen.