Lichtplan: donker waar mogelijk, licht waar nodig

25 mei 2023, 10:00 Nieuws
schermafbeelding 2023 05 24 om 141153
In het nieuwe verlichtingsplan van de gemeente is het uitgangspunt: niet verlichten, tenzij … Het openbare verlichtingsplan is na 10 jaar aan een update toe. De gemeenteraad zal naar verwachting in juni het plan en het aangepaste beleid bespreken.
Reden voor aanpassing van het verlichtingsplan zijn onder meer de ontwikkelingen op het gebied van ledverlichting en de energie- en klimaatdoelstellingen.

‘VerLEDden’

Duurzaamheid, energiebesparing, lichtvervuiling en flora en fauna zijn allemaal argumenten om spaarzaam om te gaan met de toepassing van verlichting in de buitenruimte, vindt de gemeente. De komende 4 jaar vervangt de gemeente alle lampen in de openbare ruimte door led. Het college van burgemeester en wethouders spreekt van ‘verLEDden’. Het gaat om 7055 conventionele armaturen die vervangen worden.

Gewenste tijdstippen

“Ook gaan we de verlichting veel meer op maat maken. En dat betekent verlichting alleen daar waar het nodig is en op de gewenste tijdstippen. We kijken ook waar we het lichtniveau omlaag kunnen brengen”, zo zegt wethouder Twan van Bronkhorst.

Veiligheid

Verlichting levert van oudsher een belangrijke bijdrage aan de (verkeers)veiligheid en de overzichtelijkheid van een weg. Tegenwoordig zijn er echter ook andere technieken die daar een bijdrage aan kunnen leveren zoals lichtere wegdekken en markeringen.

Detectiesysteem

Daarnaast zijn er steeds slimmere technieken om te zorgen voor licht op maat, zoals een dim- en detectiesysteem. Met een dergelijk systeem staat de lamp uit wanneer er geen verkeersaanbod is en de lamp brandt als er een weggebruiker is. Alle nieuwe verlichting in de gemeente Wijchen krijgt zo’n detectiesysteem.

Kostenbesparing

Met het volledig overschakelen op ledverlichting denkt de gemeente dat een energiebesparing mogelijk is van 10 tot 20 procent. Op basis van de huidige energietarieven, branduren en een gemiddeld vermogen lijkt een besparing op de energiekosten van 24.000 tot 48.000 euro haalbaar.
Ledverlichting levert wat betreft de armaturen ook besparingen op in onderhoud en vervangen van defecte lampen. De gemeente schat dat een besparing van 30 tot 40 procent in onderhoudskosten op kan leveren. In geld: een besparing van 49.000 tot 66.000 euro.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .