Meer passende activiteiten voor mensen met dementie

26 dec 2023, 11:27 Nieuws
hands 4862762 1280
Gemeente Wijchen en verschillende lokale samenwerkingspartners werken samen aan activiteiten voor mensen met dementie. Onlangs ontving gemeente Wijchen samen met Druten een subsidie van ruim 123.000 euro.
Met dit geld wordt het aanbod van activiteiten voor mensen met dementie verbeterd en beter bekendgemaakt.

Toenemen

Het aantal mensen met dementie in de gemeente Wijchen zal de komende decennia fors toenemen blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen
. Momenteel heeft 1 op de 15 senioren in Gelderland dementie. In 2050 zal het aantal 65-plussers met deze hersenziekte zijn opgelopen tot ruim 1 op de 10. In Wijchen zal dat 1 op de 8 zijn.

Wij bieden activiteiten aan waardoor mensen met deze ziekte kunnen blijven meedoen in de samenleving

Wethouder Bea Schouten: “Wij bieden activiteiten aan waardoor mensen met deze ziekte kunnen blijven meedoen in de samenleving en langer thuis kunnen blijven wonen. Vorig jaar onderzochten we of dit aanbod bekend is en of het aansluit bij de behoefte van deze mensen.”

Vragenlijst

Mensen met (beginnende) dementie uit de gemeenten Wijchen en Druten vulden in 2022 een vragenlijst in. Soms met hulp van een mantelzorger of een zorgtrajectbegeleider. De vragen gingen over het aanbod van activiteiten in hun buurt voor mensen met geheugenproblemen.

Migratieachtergrond

Het bleek dat deze mensen meer activiteiten willen met kunst, cultuur, bewegen en meer in de avonduren. En de buitenactiviteiten liever dicht bij huis. Ook moet het aanbod van activiteiten beter aansluiten bij mensen met een migratieachtergrond. Voor deze mensen is er nu weinig aanbod. Of ze weten niet goed dat er activiteiten voor mensen met dementie zijn.

Project

“Met de resultaten van het onderzoek hebben we een plan van aanpak gemaakt”, vertelt Schouten. "En nu hebben we subsidie gekregen waarmee we vanaf 1 januari 2024 een project starten waarin we dit plan van aanpak gaan uitvoeren. Dit project duurt 18 maanden.”