Minder zwangeren dan voorheen roken en drinken

23 aug 2022, 15:00 Nieuws
cigarette 4643509 1280
Pixabay
Tijdens de zwangerschap wordt door minder moeders gerookt of alcohol gedronken dan in de voorgaande jaren. Meer ouders geven aan dat ze het goed vinden wanneer hun kind een heel glas alcohol drinkt voordat het 18 jaar oud is.
Dit zijn twee uitkomsten van de Kindermonitor , een onderzoek dat de GGD Gelderland-Zuid iedere 4 jaar uitvoert. Dit najaar vulden ruim 8300 ouders met een kind tussen 6 maanden en 12 jaar een vragenlijst in.

Uitkomsten

Tijdens de zwangerschap wordt door minder moeders gerookt of alcohol gedronken dan in de voorgaande jaren. De GGD ziet deze daling sinds 2009. In 2021 geeft 5 procent van de moeders met een kind van 0 tot 4 jaar aan tijdens de zwangerschap
gerookt te hebben. Er is wel een groot verschil tussen laag- en hoogopgeleide moeders. Van de laagopgeleide moeders heeft 17 procent weleens gerookt tijdens de zwangerschap; bij hoogopgeleide moeders slechts 1 procent.
De GGD ziet ook dat het thuis binnen roken afneemt. Waar in 2009 14 procent van de kinderen passief meerookte, is dat in 2021 gedaald naar 2 procent.

Alcohol

Meer ouders geven aan dat ze het goed vinden wanneer hun kind een heel glas alcohol drinkt voordat het 18 jaar oud is. In 2017 vond 27 procent van de ouders het goed als hun kind dat zou doen; in 2021 vindt 32 procent van de ouders dit goed. De GGD zag dit aantal sinds 2009 telkens dalen, maar nu sinds 4 jaar stijgen. Als jongeren voor hun achttiende thuis drinken, dan is er meer kans dat ze later meer en vaker drinken dan jongeren die thuis niet mogen drinken.

Hersenen

ouders van een puber om duidelijk te zijn in de boodschap naar hun kind: geen alcohol onder de 18 jaar. Dus ook niet op feestjes onder toezicht. Jongeren zijn nog in ontwikkeling en alcoholgebruik is schadelijk voor de lichamelijke ontwikkeling en vooral ook voor de ontwikkeling van de hersenen. Jongeren die op jonge leeftijd veel drinken hebben meer kans op alcoholproblemen op latere leeftijd. Bovendien gaat alcoholgebruik bij jongeren vaak samen met geweld en agressie, ongelukken, verkeersongevallen en onveilige seks.