Natuur Wijchen is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen het bestemmingsplan Stedelijk Gebied Wijchen. De natuurorganisatie vindt dat de natuur in het bestemmingsplan onvoldoende beschermd is. Het gaat met name om het Oosterpark, het Vormerse Bos en het Wijchens Meer.
Woordvoerder Theo Hesen van Natuur Wijchen: “Er is nog maar zo weinig natuur over, dat een maximale planologische bescherming van het restant voorop moet staan.”
In het Oosterpark leven niet alleen dassen, maar ook bijvoorbeeld eekhoorns, bunzings, steenmarters en bosuilen, geeft Natuur Wijchen aan. Het Wijchens Meer wordt bevolkt door tientallen vogelsoorten, die voor hun broedgelegenheid afhankelijk zijn van onder andere brede rietkragen.
Het Vormerse Bos is een oude bosgroeiplaats, die ook van de provincie Gelderland extra bescherming behoeft.
Het bestemmingsplan Stedelijk Gebied Wijchen werd op 30 januari door de gemeenteraad vastgesteld. Tot 2 april kon in beroep worden gegaan; dit beroep heeft geen schorsende werking.
Benoemingen als 'groen' en 'water' zijn volgens Natuur Wijchen zogenaamde planologische containerbegrippen. Begrippen die onvoldoende bescherming van natuurwaarden bieden.
Groen betekent volgens Natuur Wijchen ook plantsoenen, stadsparken, recreatiegebieden en evenemententerreinen. Water houdt ook in watersport, recreatie, evenementen en alle activiteiten die met water te verbinden zijn.
Door wateren en gronden de bestemming ‘natuur’ te geven, zijn die primair bestemd voor natuurbehoud, natuurherstel en natuurontwikkeling, aldus Natuur Wijchen. Alle andere activiteiten en bebouwingen mogen dan geen afbreuk doen aan die natuur.
Theo Hesen: “Het ‘benutten en beleven’-principe dat het college van burgemeester en wethouders in de concept-Omgevingsvisie voorstaat, staat daar haaks op. Zo is er ook in het concept-bestemmingsplan Wijchen-West geen planologische ruimte voor de natuur. Alleen voor groen en water.”
De grote variatie aan dier- en plantensoorten die daar nu aanwezig zijn, worden daardoor niet genoeg beschermd volgens Hesen. “Wijchenaren zijn gelukkig, mede vanwege de natuur en het landschap in de gemeente. Gun dat de komende generaties ook!”
Wethouder Geert Gerrits wil nog geen commentaar geven omdat vaststelling van de Omgevingsvisie Wijchen morgen (donderdag) op de agenda staat van de gemeenteraad. Dat geldt ook voor het bestemmingsplan Wijchen-West.
Natuur Wijchen heeft een zienswijze ingediend met als verzoek in de omgevingsvisie natuur en biodiversiteit als apart speerpunt te benoemen. Het college kiest daar niet voor: de omgevingsvisie is opgesteld volgens de structuur van het in 2022 door de gemeenteraad vastgestelde Strategisch Kompas.
Natuur Wijchen wilde dat benutten en beleven ondergeschikt zijn aan behoud en ontwikkeling; het college vindt dat benutten en beleven mogelijk moet zijn naast behoud en ontwikkeling.
Ook wilde Natuur Wijchen een nieuw speerpunt toevoegen: ‘Behoud kwaliteit natuurgebieden en meer biodiversiteit’. Ook hier kiest het college niet voor. Natuur en biodiversiteit is een thema waar op dit moment veel ontwikkelingen op zijn waar ook de gemeente Wijchen haar positie over in moet gaan nemen, aldus het college.
Bij de verdere integrale uitwerking van de speerpunten, bijvoorbeeld in omgevingsprogramma’s, worden de tekstuele voorstellen van Natuur Wijchen wel meegenomen als input, zo belooft het college.