Nieuwe Victorkerk wordt afgestoft voor barokfestival

10 jul 2022, 10:00 Nieuws
220705 3830
De Nieuwe Victorkerk in Batenburg wordt binnenkort van binnen grondig schoongemaakt; eind augustus vindt een deel van het muziekfestival Batenburg Baroque daar plaats. De kerk staat sinds een paar jaar leeg en wordt eenmalig door eigenaar Karst Beens opengesteld voor het festival.
Voor het zomerfestival komen internationaal gerenommeerde musici uit heel Europa tussen 26 en 28 augustus naar Batenburg. De meeste uitvoeringen zijn in de Oude Sint-Victorkerk.

Verbouwing

De Nieuwe Victorkerk, die tussen 1873 en 1875 werd gebouwd, werd in 2019 aan de eredienst onttrokken en aan een particulier verkocht. De verbouwing van de kerk tot appartementencomplex gaat binnenkort beginnen. De nieuwe eigenaar steunt het festival door de kerk nog één keer open te stellen.
Karst Beens: “Ik ben blij dat ik de gelegenheid kan bieden om de kerk open te stellen voor Batenburgers en mensen uit de omgeving. De ruimte is prachtig en een concert is een mooie gelegenheid om de kerk weer te bezoeken.”

Sfeervol

Violiste en initiatiefnemer van Batenburg Baroque Judith Steenbrink is blij met de locatie: “Deze kerk leent zich heel goed voor barokmuziek. Er is genoeg ruimtelijkheid en de kerk is sfeervol. Karst Beens heeft ons gastvrij ontvangen en Holland Baroque gaat tijdens het festival in de kerk repeteren en voert daarna samen met blokfluitist Erik Bosgraaf het programma Baroque! uit.”
Het programma in de Nieuwe Victorkerk is op zaterdag 27 augustus om 16.00 en om 20.00 uur.

De banken staan er nog en de akoestiek is prachtig: geweldig dat de deuren opengaan

Voor de kerk geschikt is, moet er nog wel wat gedaan worden, zegt Steenbrink. “Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers uit Batenburg gaan we een paar dagen van tevoren het interieur afstoffen om te zorgen dat de kerk er weer pico bello bijstaat. Vijf stofzuigers, even met de stofdoek erdoorheen, muziekstandaarden op het altaar en concertbelichting: de ruimte is zo weer speelklaar. De banken staan er namelijk nog en de akoestiek is prachtig: geweldig dat de deuren opengaan. Het wordt een feestelijk gebeuren.”

Complete programma

van Batenburg Baroque is te zien op de website. Daar zijn ook kaarten te bestellen.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .