Oliebollenvet verdwijnt vaak in het riool

29 dec 2021, 11:30 Nieuws
oliebollen deep fried doughnut balls g931513273 1280
Pixabay

Frituurvet verdwijnt nog te vaak in het toilet of in de gootsteen, waarna het aan de binnenkant van de riolering blijft plakken en zorgt voor verstoppingen. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen, nu veel mensen thuis weer oliebollen gaan bakken.

Volgens de Unie van Waterschappen kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor om gebruikt frituurvet te recyclen. Wordt het echter ingeleverd bij een recyclepunt, dan wordt er biobrandstof van gemaakt.

Waterschapsbelasting

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. ‘De cijfers over door vet verstopte rioolleidingen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Die kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door de inwoners betaald,’ aldus de koepel van waterschappen.

Campagne

Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt MVO, de ketenorganisatie van oliën en vetten, extra aandacht voor de campagne ‘Frituurvet Recycle Het!’ op social media (en ). “Nederland is een van de weinige landen in Europa dat een groot netwerk van vetinzamelpunten heeft”, zegt Frans Claassen, directeur van MVO. “Weggooien moeten we voorkomen, want vet en olie zijn waardevolle grondstoffen die kunnen worden hergebruikt.” Zo kan er biobrandstof worden gemaakt van gebruikt frituurvet.

schermafbeelding 2021 12 27 om 140704

Inzamelpunten Wijchen

Giet vloeibaar frituurvet daarom terug in de verpakking – of in een lege plastic fles – en breng het naar de gele kliko bij een supermarkt of een ander inzamelpunt. Ook het plastic dat mee ingezameld wordt kan dan worden gerecycled.

Gebruikt frituurvet of olie kan ingezameld worden bij meer dan 2500 locaties in Nederland. In de gemeente Wijchen zijn verzamelpunten voor frituurvet:

  • Jan Linders – Homberg 2527, Wijchen
  • Spar – Heumenseweg 8, Wijchen (Alverna)
  • Gemeentewerf Wijchen – Kamerlingh Onnesstraat 13, Wijchen

Verenigingen

Claassen: ‘Het inzamelen van gebruikte vetten heeft alleen maar voordelen. We moedigen scholen, supermarkten en verenigingen aan om mee te doen aan onze campagne’. Scholen, supermarkten of sportverenigingen kunnen zich aanmelden via de website van de campagne.

Mondkapjes

Eerder dit jaar meldde

Stichting Rioned dat sinds de corona-lockdown Nederlanders steeds meer doekjes en beschermingsmiddelen zoals mondkapjes door het toilet spoelen. Met name de combinatie vet en doekjes kan bijzonder slecht zijn voor het milieu. Elke keer als het in het riool komt, plakt er meer en meer vet aan het riool. Samen met de vochtige doekjes wordt dat één grote, harde massa. En dat zorgt voor verstoppingen.