Nederlanders moeten steeds langer wachten op noodhulp van de ambulance. Het aantal spoedritten dat pas na 15 minuten aankomt, neemt toe. Daarmee overschrijden ambulancediensten de aanrijdnormen. In de gemeente Wijchen springt Batenburg eruit: daar kwam in ruim een derde van de ritten de ziekenwagen na een kwartier aan.
Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat bijna 3 miljoen ritten analyseerde. Het onderzoek laat zien dat ambulancediensten steeds meer moeite hebben te voldoen aan de streefnorm die ze ooit zelf afspraken.
Die norm schrijft voor dat slechts 5 procent van de ritten met de hoogste spoed er langer over mag doen dan 15 minuten. Van 2019 tot en met 2023 werd geen enkel jaar die norm gehaald. Er is zelfs sprake van een toename tussen 2019 en 2023.
Voor dit onderzoek maakte RTL Nieuws gebruik van verschillende gegevens. De cijfers met responstijden van 2019 tot en met 2023 zijn afkomstig van het RIVM. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte deze gegevens openbaar na een verzoek in het kader van de Wet Open Overheid door RTL Nieuws.
Uiteindelijk zijn zo gebieden naar voren gekomen die niet binnen 15 minuten (3 minuten meld- en uitruktijd + 12 minuten rijtijd) te bereiken zijn.
De gemeente Wijchen is bij het onderzoek opgedeeld in 11 postcodegebieden. Naast Wijchen zijn dat Niftrik, Balgoij, Leur, Hernen, Bergharen en Batenburg. Bij het onderzoek zijn alleen jaren waarin minimaal 10 ritten zijn geweest, bekend en meegenomen in de berekening. Leur telt daarom niet mee.
In Batenburg waren in de periode 2019-2023 in totaal 51 spoedritten; 18 daarvan (35,3 procent) arriveerde buiten de responstijd. De gemiddelde responstijd is 14:26.
In Niftrik waren in de genoemde periode 110 spoedritten; 17 (15,5 procent) kwam na een kwartier aan.
Het best scoorde de postcode 6603. Van de 734 spoedritten kwam slechts 5,9 procent (43 ritten) na de afgesproken 15 minuten aan.
De cijfers uit het onderzoek zijn voor Kernachtig Wijchen aanleiding om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders, zegt raadslid Saskia Eijkemans. Zo wil zij weten welke oorzaken het college ziet voor de overschrijdingen in de gemeente. “Welke maatregelen worden genomen om deze percentages te verlagen?”, vraagt Eijkemans.
“Ook willen we weten of in de kernen waar de norm niet gehaald wordt, extra voorzieningen nodig zijn, zoals een uitbreiding van burgerhulpverlening om de wachttijd tot de komst van de ambulance te overbruggen.”
Omdat de problemen niet alleen in de gemeente Wijchen spelen ziet Kernachtig Wijchen graag dat het onderwerp wordt aangekaart bij de veiligheidsregio.
Volgens Ambulancezorg Nederland (AZN), de brancheorganisatie van de 25 regionale ambulancevoorzieningen, is het wel of niet halen van de norm niet de enige factor die bepaalt of er goede zorg wordt verleend. Maar voor levensbedreigende situaties geldt wel: hoe sneller, hoe beter.
De branchevereniging stelt dat bij ongeveer 5 procent van alle inzetten met de hoogst mogelijke spoed tijd ‘allesbepalend’ is. "Het is dus niet noodzakelijk dat de ambulance er in alle gevallen, of in 95 procent van de gevallen, binnen 15 minuten is", zegt AZN-voorzitter Han Noten.
Een overschrijding van de norm betekent volgens hem niet meteen dat goede zorg in het geding is. "Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken, maar dat hoeft echt niet."