Prachtige nachtkunst op Factory Art Space

23 jun 2015, 8:15 Nieuws
dscf3289
Ans Baars
Afgelopen zaterdagavond was er een Factory Art Space georganiseerd door Henk Westerhof. Bezoekers konden van 22:00 tot 02:00 uur genieten van de magie en de rust, gecreëerd door 4 kunstenaars met hun werken.
In de ruime hal was alleen de kunst opgelicht de rest van de ruimte was pikkedonker. Alles valt en staat met goede ruimte. De gehele hal was benut, uit elkaar en toch verbonden.
Henk Westerhof vertelt: “Factory Art Space is uit ideeën met verschillende kunstenaars ontstaan vanuit de atelier route. Ik was al tevreden met de manier waarop mijn fotografie en installaties in de hal hun plek vonden, maar bedacht dat het nóg mooier zou zijn in het donker. Mijn werk bestaat uit interactieve audio/visuele werken en heb veel nacht fotografie gedaan. De nacht heeft namelijk iets magisch en ik vind het wel leuk om daar iets mee te doen. Je moet de mensen binnen halen om te begrijpen wat je hier ziet en voelt als je binnen komt, dit kun je niet omschrijven.”Henk vervolgt: “De soundscapes en de muziek bij 3 van mijn installaties is gemaakt door ferrie=differentieel. Hij is een componist/geluidskunstenaar uit Amstelveen die filmmuziek maakt en het geluid bij kunstwerken maakt. Voor de piëta installatie heeft Ferrie weer samengewerkt met componist Hans Jacobi en heeft hij zelf de variatie gemaakt met mooie zangstemmen. Echt een samenwerking met 4 kunstenaars dus! Voor meer info
dscf3273
Henk sluit af met: “Wat ik iedereen wil meegeven is dat ze hier open voor staan om te kunnen ervaren hoe schitterend dit is. En ook nog eens zonder entree kosten. Als je binnenkomt voel je een bepaalde sfeer, maar dat is heel moeilijk uit te leggen. Je moet het gewoon komen voelen en zien.”
een van de kunstenaars legt uit: “Ik sta hier met 2 passies. De eerste is muziek. Wat ik op de nachtkunst muzikaal doe is experimentele elektronische muziek maken met soundscapes. Dit doe ik met behulp van synthesizers en drumcomputers. Het is een tikkeltje ‘anders’ dan wat ik normaal doe. Normaal maak ik meer dansbare muziek (techno) onder het pseudoniem RAM IO. Daarnaast perform ik samen met Dennis van de Mosselaar in de formatie Silen. Meer informatie hierover is te vinden op. Mijn tweede passie is mijn schilderijen. Deze gaan twee kanten op; of los met de vingers schilderen of vooral figuren in figuren maken en hele tegenstrijdige kleuren te gebruiken. Mijn genre is figuratief en explosief. Door dit kunstwerk bij nacht kan ik het niet anders verwoorden dan dat alles goed op zijn plek valt, met de muziek en de meerder disciplines die hier samen vallen”.Hilly Withaar een van de kunstenaars vertelt: “Ik vind het heel mooi dat ik met Henk deze combinatie kon maken. Mijn werk is verbonden met de dood. De schilderijen zijn vanaf een foto uit de krant gehaald, bijvoorbeeld van een ouder die zijn/haar dode kind draagt na een bomaanval. Hoe er met verlies, dood en verdriet omgegaan wordt en hoe je dat nog wel vormt geeft voor jezelf. Hiermee wil ik de link leggen, want het verlies komt ook onze huiskamer binnen. Dus de vraag blijft hoe je daar mee omgaat, de vraag is zo oud en zal altijd blijven.”Kee Sup een van de kunstenaars schildert eigenlijk nog maar kort, maar in die korte tijd heeft ze wel al een heel eigen stijl ontwikkeld met flinke zeggingskracht. Haar landschappen zien er liefelijk uit, maar hebben een onderhuidse spanning in zich. In het andere werk dat tijdens Nachtwerk hing, is het landschap bijna helemaal verdwenen en vervangen voor symbolen (zoals kruisen) waar ze haar vraagtekens bij zet.Een geslaagde expositie die kunst door de donkerte anders laat beleven in een magische, ontspannen sfeer die je in een andere wereld brengt. Voor de mensen die Factory Art Space gemist hebben, krijgen waarschijnlijk volgend jaar weer een kans om te genieten van deze schitterende prachtige nachtkunst. Tekst en foto's door Ans Baars
dscf3239
dscf3247
dscf3286
dscf3261
dscf3276
dscf3289