Proef bij Balgoij voor duurzame dijk van de toekomst

17 jan 2023, 17:15 Nieuws
future dikes
Op de dijk bij Balgoij worden deze week door Waterschap Rivierenland proeven gehouden in het kader van het programma FutureDikes. In normaal Nederlands: toekomstige dijken. Er wordt getest hoe de grasmat reageert op golfoverslag.
De proeven zouden vorige week al plaatsvinden, maar de sterke wind verhinderde dat.

Klimaatverandering

De Nederlandse dijken van de toekomst moeten opgewassen te zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Een gevarieerde grasmat kan helpen. Future Dikes – het project heeft merkwaardig genoeg een Engelse titel gekregen (terwijl het Engelse woord dike
van het Nederlandse dijk komt) – onderzoekt de komende jaren hoe een bloemrijke grasbekleding helpt om dijken biodivers én erosiebestendig te maken.



Soortenrijk

De dijken in Nederland vormen een uitbreid netwerk aan voornamelijk graslanden en tellen tal van planten en diersoorten. Ze verbinden verschillende ecosystemen.
FutureDikes moet een duurzame grasbekleding voor de dijken van de toekomst opleveren: erosiebestendig, kosteneffectief en bloemrijk. Uit eerdere studies blijkt dat soortenrijke dijken niet alleen beter passen in het landschap, maar ook beter bestand zijn tegen erosie. Bovendien zijn soortenrijke dijken minder gevoelig voor droogte, waardoor kostbare herstelmaatregelen zoals in 2018 en 2019 tot het verleden gaan behoren. Daarnaast kunnen bloemrijke dijken een belangrijke rol spelen in het in stand houden of zelfs het versterken van insectensoorten.

Erosiebestendig

In het project wordt een sterke soortenrijke grasbekleding ontwikkeld: nieuwe zaadmengsels met meer en andere soorten grassen en kruiden. Dat gebeurt door een consortium van partijen met Waterschap Rivierenland als opdrachtgever. Het project moet aantonen dat soortenrijke grasbekledingen voldoende erosiebestendig, duurzaam en kosteneffectief zijn.
Voor grootschalige toepassing is onderzoek nodig, zoals nu bij Balgoij gebeurt, om aan te tonen dat soortenrijke grasbekledingen voldoende erosiebestendig zijn. Ook is er kennis nodig over het ontwerpen (ontwikkelen), beoordelen en beheren van deze vegetatie.
FEITEN FutureDikes
  • Het innovatieproject FutureDikes moet een duurzame grasbekleding voor de dijken van de toekomst opleveren.
  • Het project ging op 11 april 2022 van start.
  • Waterschap Rivierenland is opdrachtgever van het veelzijdige project.
  • Het wordt uitgevoerd door een consortium van partijen.
  • De deelnemende partijen zijn Radboud Universiteit, Universiteit Twente, Wageningen Environmental Research, Deltares, Infram Hydren, Eureco Advies en Lumbricus.
  • Het project wordt gefinancierd door het HoogWaterBeschermingsProgramma .