Provinciale subsidie voor duurzame boeren

30 aug 2022, 9:30 Nieuws
platform natuurinclusieve landbouw bc7a704db3
Boeren in Wijchen kunnen vanaf 5 september een vergoeding krijgen voor verduurzaming. Het gaat hierbij om bedrijfsadvies over natuurinclusieve kringlooplandbouw. Bijvoorbeeld over wat er nodig is voor de overstap, of welke verbeteringen er mogelijk zijn. Provincie Gelderland betaalt hiervoor met een zogenoemde voucherregeling.
Met de vouchers of waardebonnen kan de boer een adviseur inschakelen. De vouchers vergoeden daarbij een bedrag tot 1500 euro. De Provinciale Staten moeten nog wel akkoord gaan met deze regeling. Dat gebeurt op 5 september. Er is vanaf dan geld beschikbaar voor 180 adviezen.

Duurzame landbouw

Het advies moet gaan over onderwerpen binnen de natuurinclusieve of kringlooplandbouw
. Voorbeelden hiervan zijn: brongerichte vermindering van emissies (uitstoot), duurzaam landgebruik, vergroten van de biodiversiteit, gesloten voedselsysteem of -mineralen–kringloop, minder gebruiken van diergeneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen of een beter verdienmodel zonder uitbreiden van de veestapel.

Adviseur

Boeren kunnen vanaf 5 september een voucher downloaden van de Agrifood-webpagina . Met deze voucher kan de boer een adviseur inschakelen. Het advies dat de deskundig adviseur geeft, moet voldoen aan voorwaarden. Daarover staat vanaf maandag 5 september meer op de subsidiepagina van de provincie Gelderland.
De (agrarisch) ondernemer mag zelf een adviseur kiezen. Dit moet wel een adviseur zijn met kennis van zaken en een inschrijving in de Kamer van Koophandel. De adviseur moet altijd een bezoek aan het bedrijf brengen. Uiteindelijk vraagt de adviseur de vergoeding (subsidie) aan. De adviseur moet hierbij de ondertekende voucher (door zowel boer als adviseur) indienen.