Het retentiegebied ten zuidoosten van Wijchen moet behouden blijven. Dat stelt onderzoeksinstituut Deltares in een rapport voor Ruimte voor de Rivier 2.0. Aan de andere kant vindt Deltares dat de aanleg van hoogwatergeulen en dijkverleggingen effectiever zijn dan het aanwijzen van binnendijkse retentiegebieden voor extreem hoogwater.
Niettemin pleit Deltares voor het handhaven van aangewezen retentiegebieden in het stroomgebied van de Rijn en Maas. Het gaat naast het gebied langs de Maas bij Wijchen om de Rijnstrangen, de Kraaijenbergse plassen-west en Keent, zo meldt H2O, uitgave van KNW (Koninklijk Nederlands Waternetwerk).
Met name in de Maasvallei is het volgens Deltares wenselijk om tot meer binnendijkse ruimtelijke reserveringen te komen voor voldoende bergingscapaciteit bij afvoerpieken in de Rijn van 18.000 kubieke meter per seconde.
In het stroomgebied van de Rijn en Maas zijn rond 2010 binnendijkse ruimtelijke reserveringen vastgelegd in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). Dat geldt onder mee voor het gebied bij Wijchen.
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn ze opgenomen in het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (Bkl). Het gaat om 6 plekken langs de Waal en IJssel en om 10 plekken langs de Maas.
Met het oog op Ruimte voor de Rivier 2.0 heeft Deltares een beoordeling gemaakt in hoeverre deze ruimtelijke reserveringen overeind moeten blijven. De aanbeveling van Deltares is om alle bestaande Bkl-reserveringen te behouden in het licht van de klimaatverandering.
“Extra afvoercapaciteit kan nodig zijn vanwege het effect van dijkversterking in Duitsland, een andere afvoerverdeling of onzekerheid over het gedrag van de rivier tijdens een extreem hoogwater, dat we nog nooit hebben meegemaakt. Dit zijn extra redenen om bestaande ruimtelijke reserveringen te behouden”, stelt Deltares.
De binnendijkse plekken die zijn aangewezen als retentiegebieden – waaronder Rijnstrangen, Wijchen en Kraaijenbergse plassen – zouden bij voorkeur aan het riviersysteem moeten worden toegevoegd, vindt Deltares. Liefst als een bypass of hoogwatergeul. Dat voorkomt dat gebieden ruimtelijk op slot worden gezet.