Toekomst dorpskermissen in gemeente is ongewis

04 jul 2024, 14:00 Nieuws
bumper car 6883345 12801
Pixabay

De toekomstbestendigheid van de dorpskermissen staat zwaar onder druk . Dat blijkt uit een onderzoek dat op verzoek van de gemeenteraad is gehouden naar het toekomstperspectief van de kermissen in de kernen van de gemeente Wijchen.

In de gemeenteraadsvergadering van vandaag (aanvang 16.00 uur) komt de toekomst van de kermissen aan bod. De vergadering is live te volgen via de site vanwijchen. nieuws.nl.

Het resultaat van het onderzoek van onderzoeksbureau DTNP is een analyse van knelpunten en kansen en op basis daarvan aanbevelingen voor de toekomst. Bij het onderzoek is gefocust op 2 thema’s: leefbaarheid in de kern en organisatie van de kermis. Daarnaast zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen van de kermisbranche in beeld gebracht.

Dorpsevenement

Het belang van de kermis is niet in alle kerkdorpen hetzelfde. In sommige kerkdorpen is de kermis, samen met carnaval, veruit het belangrijkste dorpsevenement van het jaar (bijvoorbeeld in Balgoij en Bergharen). In andere dorpen zijn er evenementen die beduidend meer bezoekers trekken (bijvoorbeeld de Stratenmarkt in Hernen en de Batenburgse Dag op de laatste zondag van juli).

Opbrengsten

Daarnaast verschilt de organisatorische en financiële rol van de kermis sterk per dorp. In sommige dorpen is de kermis, met bijbehorende tent en opbrengsten daaruit, een essentieel onderdeel van de sociale structuur in het dorp. Daar worden bijvoorbeeld met de opbrengsten uit de tent andere maatschappelijke activiteiten en initiatieven in het dorp gefinancierd. De kermis inBalgoij is hier een goed voorbeeld van.

In de meeste dorpen is de kermis meer een op zichzelf staand evenement, met weliswaar maatschappelijke meerwaarde voor het dorp, maar geen aanvullende verwevenheid.

schermc2adafbeelding 2024 07 03 om 161358
Klik op de afbeelding voor een grote weergave

Botsauto’s

De toekomst van de kermissen in de kerkdorpen van de gemeente Wijchen blijft onzeker. De ontwikkeling binnen de kermisbranche leidt er toe dat grote attracties financieel niet meer uit kunnen in kleine dorpen.

Het inmiddels ontbreken van botsauto’s op alle kermissen in de kerkdorpen van Wijchen is daar een duidelijk zichtbaar voorbeeld van. Zelfs als alle kosten voor een exploitant zouden worden vergoed en de kassa voor de exploitant is, dan is het vaak nog steeds interessanter om tijdens het kermisseizoen te kiezen voor een van de grotere kermissen.

Mogelijkheden

Het rapport geeft ook een aantal mogelijkheden om het perspectief van de lokale dorpskermissen te vergroten. Sommige zijn voor de gemeente, andere voor de organisatoren van de kermis.

  • Verhoging financiële bijdrage van de gemeente
  • Heroverweging moment van de kermis
  • Werk samen met één exploitant voor de hele kermis
  • Verbind kermis aan ander dorpsevenement
  • Vereenvoudiging van de vergunningverlening

Vervolgvoorstel

Het college van burgemeester en wethouders gaat nu een vervolgvoorstel maken waarbij bekeken wordt hoe met de onder druk staande dorpskermissen levendigheid in de kernen behouden kan blijven, in relatie tot het huidige evenementenbeleid waar dorpskermissen op dit moment onderdeel van uitmaken. Daarnaast zal het toekomstig evenementenbeleid herzien moeten worden om de levendigheid in de kernen te behouden en kermissen in de kernen van de gemeente Wijchen te stimuleren.