Vier meldingen van blauwtong in gemeente

23 jul , 11:42 Nieuws
sheep 4396840 1280 pixabay
Er zijn tot nu toe 4 gevallen van blauwtong gemeld in de gemeente Wijchen. Volgens cijfers van het NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, gaat het om 2 gevallen in Hernen, 1 in Niftrik en 1 in Wijchen.
Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. Het is verplicht en melding te doen bij de dierenarts als men vermoedt dat dieren deze ziekte hebben.  Dieren kunnen aan blauwtong overlijden.
Meldingen
Sinds september 2023 zijn er besmettingen met het blauwtongvirus vastgesteld. De laatste keer dat dit virus in Nederland voorkwam was in 2009. Vorig jaar waren er in totaal bijna 6000 meldingen van blauwtong in Nederland. Daarbij ging het om 1563 gevallen van klinisch positief en 4463 PCR-positief.
Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.
Gemeente Wijchen
In de gemeente Wijchen waren er vorige jaar 10 meldingen: Bergharen 1, Hernen 4 en Wijchen 5.
Dit jaar zijn er volgens de NVWA tot nu toe 4 gevallen van blauwtong: in Hernen gaat het om 1 met bloedonderzoek bevestigde besmetting en 1 waar de symptomen van blauwtong zijn vertoond. In Niftrik is het een melding van klinisch positief, in Wijchen een PCR-positief
Landelijk zijn er tot nu toe ruim 500 meldingen, aldus de NVWA.
Vaccins
De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft door middel van een versnelde procedure 3 vaccins tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. De vaccins zijn voor zowel schapen als runderen beschikbaar. Vaccinatie tegen blauwtong is in Nederland niet verplicht. Veehouders mogen zelf bepalen of zij dit willen.

FEITEN Blauwtong

= Blauwtong is een virusziekte; het is geen zogenoemde zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.
= Alleen bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw.
= Andere symptomen van blauwtong zijn:  hoge koorts, veel speeksel aanmaken, kwijlen, zwelling van de kop, ook van tong en lippen, pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven, niet meer eten, veel liggen, kreupel lopen, met een bolle rug staan om de pijn in de poten te verlichten
= Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verlopen vaak met minder ernstige verschijnselen.
= Besmette runderen hebben vaak wel veel virus in het bloed en het virus blijft ook langer in het bloed. Daardoor is er meer risico dat runderen het virus verspreiden.
(bron: NVWA)