Ter hoogte van de Edithbrug over de Maas tussen
Niftrik en Ravenstein is deze week door vier Niftrikse families een monument onthuld ter nagedachtenis aan in de oorlog getroffen slachtoffers. Het monument bestaat uit 7 veren voor 7 gevallenen uit Niftrik.
Harrie Bakker uit Niftrik legde naar aanleiding van 75 jaar vrijheid, contact met kunstenaar
Herman Kruis . Hieruit ontstond het idee om een vleugel van een duif te maken, met op iedere veer een naam van een Niftriks oorlogsslachtoffer: Rinus Loeffen, Kobus Reijs, Maria Reijs-Kersten, Dien en Marianne Reijs, Frans van den Heuvel en Jan Hofmans.
Werner Hendriks heeft met hulp van Roy van der Linden, uiteindelijk alle 34 onderdelen van het monument in elkaar gezet. De vleugel draait mee met de wind en staat symbool voor onze vrijheid.
Toespraak bij het monument 'Een brug
Locatie
Als locatie voor het monument is de
Edith-spoorbruggekozen. Hier staat al sinds 2003 het oorlogsmonument
Een brug “te veel” . De uit 1874 daterende brug is in de oorlog 2 keer opgeblazen. De eerste keer op 10 mei 1940 om 5.15 uur door het Nederlandse leger. Daarna, op 17 september 1944 rond 8.00 uur door de Duitsers.
Woning
Met bestuurbare Azon-bommen werd 2 weken daarvoor, op 1 september 1944 rond 19.30 uur, door het Amerikaanse leger al een vergeefse poging gewaagd om de brug te vernietigen. Een van deze 35 bommen kwam terecht op de woning van familie Reijs. Bij het bombardement kwam ook de Nijmeegse Johanna van Gent-de Bruin, die op bezoek was in haar geboortedop, om het leven.
Herdenking
Vanuit de Leefbaarheidsgroep wordt iedereen uitgenodigd om morgen, woensdag 4 mei, tijdens de
dodenherdenkingom 20.00 uur 2 minuten stil te staan en om het monument te bewonderen. Vanuit de gemeente Wijchen is wethouder Twan van Bronkhorst aanwezig.