Vragen Kernachtig en PvdA over toewijzen woningen

17 sep 2021, 17:30 Nieuws
housebuilding 3370969 1280
Kernachtig Wijchen en de PvdA willen weten of de gemeente Wijchen een doelgroepenverordening heeft. Met een doelgroepenverordening kan de gemeente nieuwbouwwoningen behouden voor in de verordening bepaalde doelgroepen.
“De komende jaren gaat Wijchen grootschalig bouwprojecten realiseren in Wijchen-West en Huurlingsedam”, zeggen Renate Loermans (Kernachtig) en Peter Gatzen (PvdA). “In een motie van 27 mei 2021 heeft de raad gevraagd om in kaart te brengen welke instrumenten er zijn om woningen voor bepaalde doelgroepen te behouden voor de betreffende doelgroep.”
De motie gaat onder andere over de inzet van instrumenten om ervoor te zorgen dat een sociale koopwoning, sociale huurwoning en midden-huurwoning ook bij een mutatie beschikbaar blijft voor de doelgroep.

Voorwaarden

In de subregionale woonagenda van oktober 2020 wordt onder andere gesproken over de mogelijkheid van het inzetten van een doelgroepenverordening. Beide fracties willen van het college van burgemeester en wethouders weteen wat de status hiervan is.
“Wij zijn ook benieuwd hoe het zit met de initiële toekenning van woningen, zowel sociale koop als sociale huur. We hebben voorbeelden van gemeenten gevonden die bij initiële levering voorwaarden stellen aan toekenning van sociale koopwoningen. Er wordt gekeken naar de bestaande huurduur, doelgroep en inkomenseisen. Bij overinschrijving vindt dan een loting bij de notaris plaats.”