"Je kunt
de Berendonck maar één keer verknallen", aldus ‘Vrienden van de Berendonck’. Op 30 juni stemt de gemeenteraad van Wijchen over het bestemmingsplan Thermen Berendonck. Voor veel mensen in Nijmegen en Wijchen is dit een gruwel en de werkgroep ‘Vrienden van de Berendonck’ zal dan ook al het mogelijke doen om dit te voorkomen.
Hierbij een paar reactie van de vrienden.
Hans Jaegers, (woonachtig aan de Panhuisweg) : "Als dat plan wordt aangenomen moet, volgens een uitspraak van de Raad van State, de toegangsweg zo dicht mogelijk bij de oever van de recreatieplas gelegd worden. Dat betekent dat deze weg vanaf de Oude Teersdijk vlak achter de toiletgebouwen en langs de fietsenstalling naar de oever loopt, door het bos/moeras gebied naar de nieuw aan te leggen parkeerplaats voor 700 auto’s. Voorbij het pad naar ‘het bruggetje’ zou dan het saunacomplex komen.
Jammer voor de strandbezoekers, al die auto’s vlak langs de ligweide. Jammer voor de kinderen uit Dukenburg, veilig door het tunneltje naar het strand kan niet meer.
Jammer voor de wandelaars en fietsers, want de fietspaden, wandelpaden, ruiterpaden en mountainbikeroutes aan die kant verdwijnen. Jammer voor het mooiste stuk van de Berendonck, auto’s en steen in plaats van bomen en struiken."
Greet Goverde uit Tolhuis: "Over die nieuwe weg moeten lopende en fietsende badgasten vanuit Dukenburg (gepakt en gezakt), recreatie-fietsers, auto's van de Graafseweg naar het wellness centre - waaronder vracht/bestelwagens van leveranciers - , wandelaars etc. allemaal gezamenlijk hun weg zoeken naar hun bestemming. Dat wordt uitkijken.
Ruim baan voor de gasten van ‘Thermen Berendonck’ terwijl de toiletblokken voor de badgasten op het strand bijna nooit open zijn en verwaarloosd worden. Die leuke speelplek, kasteel en waterglijbaan, is afgebroken omdat de beheerders naar huis gestuurd waren waardoor er meer vandalisme kwam.
Er zullen veel bomen gekapt worden voor het parkeerterrein en de gebouwen; zo'n 2 hectares kaalslag en verstening. Het is gedaan met de rust en natuur (de heikikker, de rugstreeppad, de alpenwatersalamander, de hermelijnen). En vogels, zoals het ijsvogeltje en de groene specht, moeten een veilig heenkomen zoeken, maar dat valt niet mee in de hedendaagse wereld."
Ton de Bruin, uit Tolhuis: "Dat ‘Thermen Berendonck’ veel werkgelegenheid op zou leveren is een sprookje. Leisurelands voert een rapport aan van een horeca-adviesbureau dat niet gespecialiseerd is in de wellness-branche en geen onderzoek gedaan heeft bij bedrijven in de regio, dus het rapport is gebaseerd op aannames. De plannen voor een wellness centre in Cuijk en de uitbreidingsplannen van Sanadome zijn ook niet meegenomen. De wellnessmarkt staat enorm onder druk. Links en rechts worden gratis kaartjes weggegeven want er is overcapaciteit; dit wordt bevestigd door onderzoek van de Rabobank. In totaal telt het verzorgingsgebied van Thermen Berendonck 42 wellnessbedrijven en binnen een uur rijden zijn er nog eens zo’n 20. Er zijn in Nederland enkele jaren geleden in 5 jaar acht grote ‘wellness resorts’ failliet gegaan. De gemeente gaat ervan uit dat bedrijven die misschien failliet gaan best omgebouwd kunnen worden tot iets anders, maar van een sauna maak je zomaar geen kantoor. Kortom, er kunnen waarschijnlijk evenveel bewoners van Wijchen en Nijmegen hun baan in bestaande sauna’s kwijtraken als er kunnen solliciteren in een nieuw centrum."
Rina Pijnappels, Natuur en Milieu Wijchen: "Handige manoeuvres van de gemeenteraad Wijchen. Alleen op de wijzigingen t.a.v. het oude bestemmingsplan mogen ‘zienswijzen’ worden ingediend. En bovendien wordt de nieuwe weg buiten het (vernieuwde) bestemmingsplan Thermen Berendonck gehouden. Die valt, zo vindt men, onder ‘het buitengebied’ in het algemeen. Onbespreekbaar dus? Misschien niet bespreekbaar in de raad maar des te meer daarbuiten.
En past bomenkap, extra CO2 uitstoot door het verkeer, veel water- en chloor- en energieverbruik binnenhet duurzaamheidsbeleid van de gemeente Wijchenen van de andere gemeentes die aandeelhouder van ‘Leisurelands’ zijn? Dit is niet waar de Berendonck oorspronkelijk voor was bedoeld. Men wilde de druk op de Hatertse Vennen verminderen en rust en natuur bieden voor de stedeling. Maar als de huidige plannen doorgaan is het: ‘never a dull moment’. Bijna 24 uur per dag drukte op de Berendonck.
Met enige creativiteit kunnen goed toegankelijke rust, natuur- en waterrecreatie als kernwaarden behouden blijven; denk aan een opgeknapt strand met leuke speelgelegenheden en een echt avontuurlijke natuurspeelplaats voor de broodnodige beweging voor onze (klein)kinderen, in plaats van groen dat slechts fungeert als decor van betaalde accommodatie. Of stukjes bos verhuren voor outdoor survival kampjes, een LARP weekend (Live Action Role Playing), een dierenbegraafplaats aan de kant van het crematorium, etc."
Werkgroep ‘Vrienden van de Berendonck’ zal zich de komende tijd laten horen en zal proberen te voorkomen dat het vernieuwde bestemmingsplan op 30 juni door de gemeenteraad van Wijchen wordt goedgekeurd, en dat het voorgoed gedaan is met de rust in de Berendonck.
De groep bestaat uit bewoners van Dukenburg en Wijchen, Natuur en Milieu Wijchen, Stichting de Zevensprong (bewonersvertegenwoordiging Dukenburg) en buurtgroep Panhuisweg.
Zie ook de Facebook pagina ‘
Berendonck Bedreigd ’.