Een zogenaamde buurtbatterij kan een aantrekkelijke alternatieve opvang voor energie vormen, bijvoorbeeld in de nieuwe wijken Huurlingsedam en Wijchen-West. De Wijchense VVD vraagt daarom aan het college van burgemeester en wethouders of de gemeente dit overweegt.
De groei van het aantal zonnepanelen in Wijchen en de verwachte plaatsing van windmolens leiden tot uitdagingen in de verwerking van het energieaanbod in het elektriciteitsnetwerk, volgens de VVD.
“Op zonnige of winderige dagen kunnen mogelijke overschotten tot problemen leiden. Soms kan de teruggeleverde energie van woningen niet direct gebruikt worden. Het elektriciteitsnetwerk moet dit opvangen”, aldus VVD-gemeenteraadslid Roel Boumans.
Een buurtbatterij
is een centrale batterij in de wijk. Hiermee wordt zelf opgewekte energie – door zonnepanelen – die niet direct wordt gebruikt, centraal in de buurt opgeslagen. Op een later moment kan die energie weer teruggegeven worden. Hierdoor wordt maximaal gebruik gemaakt van eigen energie. Met zonnepanelen kan geen energie worden opgeslagen; stroom die niet wordt gebruikt, wordt aan het net gegeven.
In verschillende gemeenten wordt al geëxperimenteerd met buurtbatterijen van verschillende leveranciers, zoals in Haarlemmermeer, Woerden, Teylingen (Voorhout) en Amersfoort. Buurtbatterijen vragen dat de gemeente zorgt voor een goede ruimtelijke inpassing, en ervoor zorgdraagt dat de installatie voldoet aan alle geldende normen. Waar er nog geen normen zijn, moeten die opgesteld worden.
De VVD wil van het college weten of in Wijchen regelgeving is over buurtbatterijen en of die up-to-date is. Ook wil Boumans weten wat de visie van B en W is op de thuisbatterijen , de kleine variant van de buurtbatterij. De thuisaccu, voor eigen gebruik, wordt meestal tussen de omvormer en de groepenkast geplaatst.