Wel een nieuw zwembad, geen ligweide

21 jun , 14:00 Nieuws
zwembad de meerval
Er komt bij het nieuwe zwembad in Wijchen geen ligweide met terras. Een motie om dat te onderzoeken van PvdA en GroenLinks werd door het merendeel van de raad donderdag afgewezen. “De afwijzing van de motie is een gemiste kans voor Wijchen”, vindt PvdA-raadslid Katja Jamin.
De PvdA wil bij het nieuwe zwembad een verbinding te maken met een ligweide en stelde voor om te onderzoeken of dit een toegevoegde waarde zou kunnen zijn.

Binnenbad

De gemeenteraad stemde unaniem (27 stemmen) voor nieuwbouw van zwembad De Meerval
voor 13.172.000 euro, exclusief btw. Het nieuwe zwembad wordt een binnenbad, maar de PvdA stelde voor om een flexibele buitenwand te overwegen die in de zomer geopend kan worden. Hierdoor zou er een ligweide met terras en speeltoestellen voor de allerkleinsten gerealiseerd kunnen worden. Volgens Jamin zou dit het zwembad in de zomermaanden aantrekkelijker maken en beter te exploiteren.

Locatie

Wethouder Bea Schouten wees erop dat een ligweide wel kostenverhogend is (“Zeker wel 100.000 euro”) en dat het niet overal kan; de locatie waar het nieuwe zwembad moet komen is nog niet bepaald.

Geen succes

De voornaamste kritiek in de raad was dat een ligweide volgens de tegenstemmers vrijwel nergens een succes is. Twan Haerkens (VVD) merkte op: “Ik ken geen ander zwembad waar het een succes is, dus het heeft geen zin om dat te onderzoeken.”
Mari van Wanroij (CDA) had bij de landelijke zwembadexploitant Optisport gevraagd naar diens ervaringen: “Hun ervaring is dat een ligweide bij een binnenbad nauwelijks wordt gebruikt. Als je dat nu gaat onderzoeken schept dat verwachtingen. We moeten nu snel doorpakken met de plannen.”

Verworpen

Uiteindelijk steunden GroenLinks, WijchenLokaal en D66 het voorstel voor onderzoek naar een ligweide, maar CDA, Kernachtig Wijchen en de VVD waren tegen waarmee de motie werd verworpen.
“We blijven echter strijden voor innovatieve en creatieve oplossingen om het zwembad aantrekkelijker en kostenefficiënter te maken”, aldus Jamin in een reactie.