Wethouder trots op ‘uniek idee’ voor een woonfonds

21 feb , 14:00 Nieuws
schermafbeelding 2024 02 19 om 11
artikel 'Nieuws geld voor oude wijken', VNG Magazine nr. 03
Wethouder Geert Gerrits is niet bang dat de verplichte bijdrage van 10.000 euro projectontwikkelaars zal afschrikken om nog in Wijchen te gaan bouwen. Dat zegt hij in een uitgebreid interview in het magazine van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Het nummer staat in het teken van het thema 'Bouwen en wonen'. In het artikel wordt aandacht besteed aan het Woonfonds bestaande wijken .

Verbeteren woningen

Wijchen heeft als eerste gemeente in Nederland een dergelijk fonds ingesteld. Projectontwikkelaars die in Wijchen willen bouwen, moeten 10.000 euro storten in het fonds. Dat geld wordt gebruikt voor verbeteren van de woningen die er al staan. De bijdrage is per bouwkavel en geldt uitsluitend voor de vrijesectorkavels, niet voor kavels die bestemd zijn voor sociale of betaalbare woningbouw. De gemeente, die zelf ook een ontwikkelende partij is, draagt ook bij aan het fonds.

Wijchens idee

Gerrits zegt in het interview in het VNG Magazine trots te zijn dat de gemeente dit in het leven heeft geroepen. “Het is een Wijchense idee. En ook best een uniek idee, hoor ik van anderen.” De wethouder is niet bang dat het ontwikkelaars afschrikt: “De ontwikkelaars hebben het vertrouwen dat ze inclusief de afdracht van die 10.000 euro per woning nog steeds een haalbaar plan hebben. Anders zouden ze de handtekening niet hebben gezet.”

Meerprijs

De Wijchense wethouder is ook niet bang dat de ontwikkelaar die meerprijs doorberekenen aan de kopers. “Uiteindelijk is er gewoon een marktprijs en daar kun je als verkoper echt niet boven gaan zitten.”
Het volledige artikel met Geert Gerrits in het VNG Magazine is hier te lezen (pagina 22).