Wijchen heeft een "Broedplaats"

03 sep 2016, 16:30 Nieuws
broedplaats wijchen 07
wijchen.nieuws.nl
Niet voor vogels maar voor starters en kunstenaars die niet in staat zijn om commerciële huurprijzen te betalen en op deze wijze een kans krijgen om te kunnen werken en samen te zijn. In de Broedplaats komen verschillende creatieve, culturele en kunstzinnige mensen en ondernemingen samen. Van meubelmaker tot kunstenaar, van coach tot websitebouwer tot kunst les voor kinderen.
In 2015 kwam er vanuit de raad, Kernachtig Wijchen en PvdA, het idee om te kijken naar de mogelijkheden voor een Creatieve Broedplaats in Wijchen. Er is toen en werkgroep opgestart met kunstenaars en starters om dit te onderzoeken en verder te ontwikkelen. En na veel inspanning, rond zoeken en praten is er perfecte plek gevonden.
Vanaf september huren 10 starters en kunstenaars samen 7 lokalen in de leegstaande helft van het schoolgebouw op de Kraaijenberg, voormalig Samsam. Stichting Kans en Kleur zag het als een mooi en initiatief en een aanwinst voor Wijchen en wilde de Broedplaats graag steunen. Daarnaast brengt het natuurlijk leven in de wijk en in het gebouw en voorkomt het dat deze school voor de helft leegstaat. In de zomervakantie beginnen de huurders met alles in orde maken zodat ze gelijk met de kinderen in het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. Dit doen we met de hiervoor speciaal opgerichte stichting Culturele Broedplaats Wijchen.
broedplaats wijchen 20
Van wethouder Paul Loermans kregen ze de complimenten voor de vasthoudendheid in het verkrijgen van een eigen "Broedplaats". "Het gaat gewoon door, we willen het voor elkaar krijgen en dat is gelukt. Ondanks al dat gedoe dat er in zo'n voortraject aan vooraf gaat, is het best snel gegaan."
Met behulp van de Van Dale was Loermans op zoek gegaan naar de betekenis van het woord "Broedplaats". Natuurlijk is het iets waar vogels hun ei uitbroeden maar ook een plaats waar met name iets slechts wordt uitgedacht. Wellicht toch een idee om, volgens Loermans, een andere naam te kiezen.
"Ik hoop dat het slechte er niet uitkomt en dat er veel nieuwe, creatieve ideeën zullen ontstaan," aldus Loermans. "Ik wens jullie toe dat jullie samen heel veel ideeën uitbroeden en daarmee zullen jullie het culturele leven in Wijchen heel erg gaan versterken. Heel veel complimenten met wat jullie nu al bereikt hebben en heel veel succes voor de toekomst."
broedplaats wijchen 05
Als openingshandeling mocht de wethouder aan alle nieuwe bewoners een ei overhandigen. Dit ei werd naast de ingang van de eigen ruimte bevestigd.
broedplaats wijchen 13
In de Broedplaats kan dit o.a. goedkoper omdat men veel zelf doet. Met de huur die wordt betaald aan Kans en Kleur worden de kosten betaald die gemaakt worden voor het gebouw zoals energie, onderhoud etc. Daarnaast wordt een deel betaald in natura d.m.v. aanvulling op het kunst en cultuuraanbod op de basisscholen in Wijchen (via het Cultuurknooppunt) en nemen ze o.a. het klein en buitenonderhoud van het schoolplein voor hun rekening.
In de andere helft van Samsam verblijven de komende jaren nog klassen van Basisschool de Speelhoeve. Ook zit er een kinderopvang en een orthopedagoog met haar praktijk in het gebouw.
broedplaats wijchen 00