Wijchen herdenkt 80 jaar vrijheid

27 jul , 10:00 Nieuws
schermafbeelding 2024 07 23 om 210752
Begin dit jaar heeft Wijchen samen met 5 andere gemeenten in het Rijk van Nijmegen het programma ‘80 jaar Vrijheid’ afgetrapt. Wijchen ontvangt samen met Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen ontvangen ruim 448.000 euro van de provincie. Met dit bedrag organiseren ze activiteiten die de geschiedenis levend houden.
In Wijchen is onder meer op woensdag 18 september een doorkomst van oude militaire voertuigen van de Liberation Task Force.

Offers

Met het herdenkingsprogramma blijft de geschiedenis in leven, is de achterliggende gedachte. Zo is er ruimte voor ooggetuigen en hun nabestaanden om hun verhalen te delen. Dat vergroot ook het bewustzijn van het belang van vrijheid en de offers die zijn gebracht voor onze vrij, volgens de organisatie.

Persoonlijke ervaringen

Het programma loopt tot en met augustus 2025. Meer dan 40 organisaties verzorgen een reeks aan evenementen, workshops, lezingen, festivals en leerzame programma’s. Allemaal met de nadruk op het verhaal van 'Operatie Market Garden' en de persoonlijke ervaringen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

Market Garden

In september 1944 ging Operatie Market Garden van start. Bij deze geallieerde operatie, die als doel had om de bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn in te nemen, werd de stad Wijchen bevrijd. De Britse troepen vestigden toen een hoofdkwartier in Klooster Tienakker in Wijchen. Vanaf dat moment gingen er Britse en Amerikaanse soldaten in en uit.

Engelse koning

Op een dag kreeg het klooster bezoek van een beroemde persoon: de toenmalige Engelse koning George VI. Hij kwam tijdens zijn geheime reis langs de frontlinie, in oktober 1944, naar het klooster om zijn troepen te steunen en hun moed in te spreken (zie foto). Over de reis van de koning is niet heel veel bekend, maar het is waarschijnlijk dat hij ook een nacht in het klooster heeft doorgebracht.

Activiteiten

Een volledig overzicht van alle activiteiten is hier te vinden.