Waar moeten Wijchenaren heen bij drone- of raketaanvallen? Dat vraagt Wijchen Lokaal zich af nu binnenkort de enige schuilkelder in Wijchen wordt afgebroken. “Dit is zorgelijk omdat we in de huidige oorlogsvoering zien dat burgers via drones- en raketaanvallen vaak slachtoffer zijn”, aldus raadslid Leo Herms.
“De afgelopen maanden is het helaas duidelijk geworden dat de veiligheid van onze samenleving niet zo vanzelfsprekend meer is”, zegt Herms. “De spanningen tussen Oost en West overtreffen de wereldwijde onrust tijdens de Koude oorlog. Tegelijkertijd wordt, bij de sloop van het oude gemeentekantoor, de enige schuilkelder in de gemeente Wijchen afgebroken.”
Wijchen Lokaal wil van het college van burgemeester en wethouders weten bij welke openbare schuilkelders Wijchenaren terechtkunnen mocht het ooit nodig zijn. Ook vraagt de fractie of de gemeente in de toekomst, bij het bouwen van ondergrondse parkeervoorzieningen, rekening kan houden met schuilplaatsmogelijkheden voor inwoners. “Zou de constructie van toekomstige parkeerkelders kunnen worden aangepast om schuilgelegenheden te integreren?”, zegt Herms.
De fractie wil ook graag weten hoe het is gesteld met schuilmogelijkheden bij andere gemeenten met gelijke inwoneraantallen. Daarnaast ziet Wijchen Lokaal graag dat, gezien de toenemende internationale spanningen, opnieuw de inwoners opnieuw worden geïnformeerd over de juiste handelwijze bij een luchtalarm.
Volgens EenVandaag
zijn er in Nederland geen bunkers of schuilplekken voor de bevolking, voor het geval we betrokken raken bij een groot gewapend conflict. Dat bleek in maart 2022 tijdens een rondgang van het actualiteitenprogramma langs verschillende ministeries.
Tijdens de Koude Oorlog waren er overal in Nederland schuilkelders en atoombunkers, maar die zijn allemaal verdwenen. Dat komt door de afschaffing van de Wet Burgerbescherming in 1986. Met het einde van de Koude Oorlog (1945-1989) in zicht werd het toen niet meer noodzakelijk gevonden.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zette toen dan ook een streep onder het schuilkelderbeleid. De bestaande schuilkelders kregen andere bestemmingen of zijn gesloopt. Overigens was er in 1990 in Nederland voor slechts 320.000 burgers schuilgelegenheid ( MijnGelderland ).
Volgens advocaat en strafrechtdeskundige Geert Jan Knoops hebben burgers Europees gezien recht op bescherming
. Volgens Knoops heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in verschillende uitspraken aangegeven dat de burger op basis van het mensenrechtenverdrag een zogenaamd positieve plicht kan ontlenen aan de staat, om te voorkomen dat het leven in gevaar komt.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg
gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .