Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag (27 oktober) ingestemd met een standaardlimiet van 30 km/u binnen de bebouwde kom. Nu is dat nog 50 km/u. Er kunnen wel uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld als het gaat om doorgaande wegen. In de gemeente Wijchen zijn al veel wegen waarop niet sneller dan 30 km/u mag worden gereden.
In de gemeente Wijchen geldt al op heel veel wegen binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km/u (zie afbeelding onderaan dit artikel). Nu mag nog 50 km/u worden gereden op onder meer de Stationslaan, Randweg Noord, Balgoijseweg, Bijsterhuizen Klapstraat, Nieuweweg, Zuiderdreef, Westerdreef en Graafseweg.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid gaat samen met de gemeenten kijken welke plekken in de diverse gemeenten in aanmerking komen voor de uitzonderingspositie. Gemeenten moeten wel kunnen motiveren waarom op die wegen sneller kan worden gereden. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat geldt voor 70 procent van de wegen binnen de bebouwde kom al de 30 km/u.
Achterliggende gedacht bij de verlaging van de maximumsnelheid is dat er minder ongevallen met dodelijke afloop plaatsvinden, volgens Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks die samen met Chris Stoffer van de SGP de motie indiende voor verlaging indiende. Op de website van GroenLinks schrijft Kröger dat Oslo en Helsinki die verlaging al hebben doorgevoerd en dat in 2019 in die twee steden geen enkele fietser of voetganger is overleden.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek overleden vorig jaar in Nederland 203 fietsers en 49 voetgangers door een verkeersongeval. Ter vergelijking: in totaal kwamen 661 mensen om bij een verkeersongeval.