Een snorfiets, bromfiets of scooter mag alleen gebruikt worden als er een WA-verzekering voor is afgesloten, maar daar wordt nogal eens de hand mee gelicht. In Wijchen valt dat mee: van de 77 in 2020 gecontroleerde voertuigen reed er 1 onverzekerd rond, zo blijkt uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer.
Met een WA-verzekering is een bestuurder verzekerd als hij of zij met de bromfiets schade veroorzaakt aan (spullen van) een ander en dat is vanwege de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen een wettelijke verplichting. Rijdt de eigenaar toch op een bromfiets die niet WA-verzekerd is en is er een controle, dan kan een bekeuring oplopen tot 370 euro. Uit de cijfers van 2021 blijkt volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dat er in Nederland 102.062 geregistreerde bromfietsen onverzekerd waren.
In 2021 werden landelijk 35.985 bromfietsers voor onverzekerd rondrijden op de bon geslingerd. Rotterdam spande daarbij met 1 op de 17 (in 2020) gecontroleerde bestuurders de kroon. In Wijchen was dat 1 op de 77, in Nijmegen 1 op de 31.
Bij de diefstal van of schade aan een onverzekerde brommer wordt niets uitbetaald. In 2020 werd in Wijchen 5,7 bromfietsen per 1000 gestolen; in Amsterdam was dat 40,4, in Nijmegen 24,3.
Naast onverzekerd rijden blijft het opvoeren van brommers populair. Boetes voor te hard rijden kunnen oplopen tot 250 euro. In Nederland werden jaar 9709 boetes uitgeschreven voor opgevoerde bromfietsen, waarvan 1053 in Amsterdam. In Nijmegen waren dat er 177; het cijfer voor Wijchen is niet bekend.
Het onderzoek van Centraal Beheer werd uitgevoerd met data van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Centraal Justitieel Incassobureau, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de politie. Het RDW controleert alle geregistreerde voertuigen jaarlijks op een WA-verzekering.