Zilveren Draagspeld voor ‘sportman’ Wil Giesbers

11 mrt , 11:44 Nieuws
uitreiking zilveren draagspeld 9 maart 2024 de heer wil giesbers
Wil Giesbers (86) uit Wijchen heeft afgelopen zaterdag een Zilveren Draagspeld van de gemeente Wijchen gekregen. Burgemeester Renske Helmer-Englebert reikte de onderscheiding aan hem uit in Kasteel Wijchen.
Giesbers heeft volgens Helmer een belangrijke en zichtbare bijdrage aan het Wijchense sport- en cultuurleven geleverd. Zo was hij een van de eerste (semi) profvoetballers uit de gemeente Wijchen.

Profvoetballer

​Giesbers was jarenlang verdienstelijk (semi)profvoetballer bij Wilhemina uit Den Bosch. Hoewel hij het nooit tot het Nederlands elftal schopte, kwam hij in de jaren zeventig zo’n kleine 10 jaar uit voor een team oud-voetbalinternationals. Wel onder een schuilnaam: Janssen uit Amsterdam ( sportnieuws.nl ).

Alverna

Wil Giesbers werd geboren aan de Graafseweg te Alverna en kwam na zijn schooltijd terecht bij Aannemersbedrijf Giesbers (van vader Antoon) en later bij verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845 in Nijmegen. Hij werkte ook bij onder meer Werten-Sprij in Cuijk, Verhuizen Meubelen in Nuenen, Detailhandel Dirkse in Meubelfabriek Walraven-Bevers in Beneden-Leeuwen. Hij woonde in Wijchen, Son, Veghel, Beuningen, Balgoij en weer Wijchen ( WijWijchen.nl )

Sportclub Woezik

Zijn belangstelling in mens en sport zette hij van 1993 tot 2002 voort als voorzitter van Sportclub Woezik. Met de komst van de nieuwe wijk Saltshof groeide het ledenaantal van de club sterk. Onder zijn leiding kwam er een nieuwe tribune.

Buitensportvoorzieningen

In de jaren 2008 tot 2015 was hij voorzitter van de jaarvergaderingen van toen nog de raad van toezicht van de Stichting Groene Grasvelden (SGG). Deze stichting is verantwoordelijk voor het onderhoud van de buitensportvoorzieningen in de gemeente Wijchen. Hij ondersteunde daarnaast op operationeel niveau verschillende betrokken bestuurders van SGG en van de verenigingen.

Pagus Balgoye

Sinds 1 januari 2015 is Giesbers voorzitter van Heemkundekring Pagus Balgoye. Het doel van de kring is het verbeteren van de belangstelling voor de kennis van eigen omgeving. Giesbers was nauw betrokken bij de totstandkoming van de restauratie van de fundamenten van het priesterkoor van de oude kerk in Balgoij.