En toen………..was er Atletiek in Wijchen!

Foto: Ben Janssen

Zaterdag 2 november zal groots gevierd worden dat Atletiek Vereniging Wijchen 35 jaar bestaat. In de ochtend is ervan af 10.00 uur een zeskamp voor alle leden tot 15 jaar. ’s Avonds is er een ‘terug naar 1984’ feest voor alle leden, oud-leden, vrijwilligers en sponsoren. D.J. Ronnie zal ook de klanken van toen laten horen. Tevens is er een speciaal optreden om het feestgehalte verder te vergroten.

Bloed, zweet, tranen en heel veel inzet van enthousiaste vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat Wijchen komende maand het 35-jarig bestaan viert van Atletiek Vereniging Wijchen A.V.W. Je kunt het ook uitleggen als Actief, Volhouden en Winnen. Drie woorden die deze vereniging niet onbekend in de oren klinken.

Het was 1984. De gemeente Wijchen was groeiende naar 30.000 inwoners. Het jaar dat Batenburg, Bergharen en Wijchen werden samengevoegd tot één gemeente. Kerkeveld, Saltshof, Kloosterakker, industrieterrein Bijsterhuizen, zwembad de Meerval bestonden allemaal nog niet. Atletiek Vereniging Wijchen ook niet. Nóg niet……..Na twee mislukte pogingen om een atletiekvereniging in het leven te roepen was 1984 het startsein voor een derde poging en deze keer was hert raak! De start was een feit, maar dat was ook alles. Er was nog niets in die tijd: geen terrein, geen geld, geen spullen en geen leden. Gelukkig steunde gemeente Wijchen dit initiatief en wordt de accommodatie gevestigd op een stuk grasland aan de Leemweg.
In 1985 verscheen het volgende hoopgevende bericht in de plaatselijke media: De Atletiek Vereniging Wijchen is van start gegaan. Bijna alle (75) leden deden mee aan de introductie training en ondanks het belabberde weer werden diverse onderdelen afgewerkt, waaronder een prestatieloop. Met de mentaliteit van deze Wijchense atleten die verschillende plensbuien doorstonden, zit het dus wel goed en voor A.V.W. is het te hopen dat de accommodatie nog eens van hoog niveau zal zijn”.

Een oude bouwkeet die in de nacht van 22-23 juni 1988 volledig afbrandde was het eerste clubhuis. Weg was alles, clubhuis, materialen, enz. Maar wat restte waren het terrein, de leden, de trainers en bestuur. Mede door een sponsorloop is A.V.W. uit de as herrezen. Na jarenlang hardlopen op een klein graffelbaantje was het dan zover. Op 19 april 1997 vond de opening plaats van de grasbaan met daaromheen de stoeptegels gekregen van o.a. het gesloopte openluchtzwembad. En juist ook in dat jaar besloot de gemeente om te investeren in een echte officiële kunststofbaan. Deze werd op zaterdag september 2001 in gebruik genomen. Naast de baan beschikt A.V.W. o.a. over twee-hoogspring matten, twee discus kooien, drie verspringbakken, een hoogspringinrichting, de allernieuwste Polsstokhoog installatie en een prachtig clubhuis met fitnessruimte. Op het dak liggen inmiddels 90 zonnepanelen en de accommodatie is geheel rookvrij.
Hoewel bij A.V.W. alle atletiek disciplines beoefend worden, voor de jeugd, recreanten en wedstrijdlopers, ligt voor een belangrijk deel het accent op hardlopen. Bijna iedere avond zie je hardloopgroepen vertrekken. Voor de lol, voor gewichtsverlies, voor een persoonlijk record of training voor een marathon. Ieder heeft zijn eigen doel. Ook Nordic Walking is een succesvolle activiteit.

A.V.W. heeft zelf veel lopen georganiseerd met landelijke bekendheid zoals: Urndorfferloop, Tweestromenloop. 5vanWijchen, Vennenloop, Sinterklaasloop, kasteelloop en dit jaar voor het eerst de succesvolle Emilialoop door het centrum van Wijchen, die volgend jaar 9 mei wederom wordt georganiseerd.

Reacties