Olympische titel voor Ilse Arts met Oranje

08 sep , 15:20 Sport
schermafbeelding 2024 09 08 om 151732
Het Nederlandse vrouwenteam rolstoelbasketbal is in Parijs Olympisch kampioen geworden. In een spannende wedstrijd werd tegenstander Verenigde Staten met 63-49 verslagen. Ilse Arts uit Wijchen scoorde 2 punten in de finale.
Bo Kramer, die in het derde kwart op stoom kwam, was de absolute topscorer in de finale met 22 punten. In de halve finale had Oranje met 72-61 gewonnen van Canada. Het Amerikaanse rolstoelbasketbalteam versloeg in de halve eindstrijd China met 50-47. 

Titels

Ilse Arts draait met de Nederlandse rolstoelbasketbalsters al jaren mee in de top van de wereld en het team is de laatste jaren onverslaanbaar. Het is voor Nederland de zoveelste titel die het team pakte. Vier jaar geleden pakte het team met Arts al de Olympische titel in Tokio. In 2018 en 2022 werd de wereldtitel veroverd en dit jaar werd Oranje in Rotterdam voor de vierde keer op rij Europees kampioen.

Wijchen

Ilse Arts is geboren (7 juni 1990) en getogen in Wijchen. Ze speelde in haar jeugd voetbal bij SC Woezik. Daar kwam in 2010 een eind aan toen ze bij een motorongeluk een dwarslaesie opliep. Tijdens haar herstel in het revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek maakte ze kennis met rolstoelbasketbal waar ze gaandeweg steeds bedrevener in raakte. (Wikipedia)
Ilse Arts tijdens de finale in Parijs. Foto: still uit tv-registratie NOS
Ilse Arts tijdens de finale in Parijs. Foto: still uit tv-registratie NOS

Essen

Ze komt sinds 2022 uit voor BBC Münsterland (Essen) in de Duitse Bundesliga. Eerder speelde ze voor Hot Rolling Bears (Essen), DeVeDo (Ermelo) en Black Eagles (Rosmalen). In 2015 werd Arts geselecteerd voor het Nederlandse nationale team.