Ondernemersbijeenkomst over Omgevingswet

20 aug , 14:25 Wijchen
omgevingswet2
De Omgevingswet is, na jaren van uitstel, op 1 januari van dit jaar in werking getreden. Het is 1 wet die veel regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven. Om ondernemers duidelijk te maken wat de wet inhoudt houdt de gemeente Wijchen, samen met Druten, een bijeenkomst in Bergharen op maandag 2 september.
Tijdens deze bijeenkomst krijgen de bezoekers een duidelijk beeld van wat de Omgevingswet inhoudt en komt men erachter wat dit voor een ondernemer betekent. Daarnaast worden diverse praktijkvoorbeelden gegeven.

Vergunningen

De Omgevingswet is ingegaan op 1 januari 2024. Bedrijven die niets veranderen aan de eigen bedrijfsvoering, hoeven in principe niets te doen. Omgevingsvergunningen blijven automatisch gelden en meldingen hoeven niet opnieuw gedaan te worden. Bedrijven die wel iets veranderen, kunnen hiervoor terecht in het nieuwe digitale Omgevingsloket.
Gemeenten behandelen vergunningen die zijn aangevraagd vóór 1 januari 2024 en nog in behandeling zijn op de oude manier. Ondernemers die iets willen veranderen in hun bedrijfsvoering (bijvoorbeeld verbouwen) kunnen voortaan terecht in het nieuwe Omgevingsloket. Hier staat alle informatie over de fysieke leefomgeving.

Aanmelden

De bijeenkomst op maandag 2 september wordt gehouden in de Zandloper aan de Weem in Bergharen en duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Aanmelden kan (voor zover er nog plaats is) door een e-mail te sturen naar [email protected].

= ACHTERGROND

In 1810 werd in Nederland de Mijnwet van kracht: de eerste wet gericht op de leefomgeving. Sindsdien zijn er talloze wetten en regels op dat gebied bij gekomen. Zo is een ingewikkeld geheel ontstaan, waarin bijna niemand meer de weg kan vinden. Ruim 200 jaar na de inwerkingtreding van de Mijnwet tellen we in Nederland zo’n 40 wetten, 120 algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) en een paar honderd ministeriële regelingen op het gebied van de leefomgeving (ruimtelijke ordening, bodem- en waterbeheer, milieu en monumentenzorg, natuur, geluid, bouwen en infrastructuur).
In de loop der jaren werden regels aangepast aan nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Met als gevolg dat het huidige omgevingsrecht is verbrokkeld en verdeeld over een groot aantal verschillende wetten en regels.
Het huidige omgevingsrecht staat vaak in de weg van de ontwikkeling van innovatieve, duurzame initiatieven. Zo beschermt het de techniek van verouderde windturbines, en bemoeilijkt het daardoor de ontwikkeling van moderne windparken. De Omgevingswet wil nieuwe, duurzame ontwikkelingen in de samenleving mogelijk maken en wettelijk ondersteunen. De wet is uiteindelijk in de plaats gekomen van 26 wetten.
(Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu)