Vier op de tien woningen in Wijchen heeft energielabel A

Foto: Google Maps/Pixabay

In Wijchen heeft 88,2 procent van de woningen een groen energielabel (C of hoger); 40,8 procent daarvan heeft zelfs energielabel A(++++). Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster.nl, op basis van data uit de Regionale klimaatmonitor.

Daarentegen heeft 3,2 procent van de woningen in Wijchen een rood energielabel (F of G). Wie op zoek is naar een woning met een groen energielabel in Gelderland, kan het best in de gemeente Duiven rondneuzen. In Duiven heeft meer dan 90 procent van de huizen energielabel C of hoger.

Energiezuinig

De letters A++++ tot en met G geven aan hoe energiezuinig een woning is vergeleken met andere soortgelijke woningen. Een woning met energielabel A++++ (groen) is een zeer zuinige woning. Label G (rood) geeft aan dat het huis zeer onzuinig is in vergelijking met soortgelijke huizen.

In Wijchen heeft 40,8 procent van de woningen energielabel A(++++); 23,1 procent energielabel B; 24,3 procent label C; 6,0 procent label D; 2,5 procent E; 1,6 procent F; en 1,6 procent G.

Een woning met energielabel A brengt per vierkante meter 739 euro meer op dan dezelfde woning met een G-label, volgens makelaarsvereniging NVM onlangs. Bovendien neemt de woningwaarde van ‘groene’ woningen sneller toe en worden ze eerder verkocht.

Opvallend

Naast Wijchen en Duiven kennen ook de gemeenten Beuningen, Westervoort, Heumen en Barneveld bovengemiddeld veel energiezuinige woningen. Volgens de onderzoekers van Slimster is dit opvallend. In veel andere provincies zijn het namelijk vooral de gemeenten met relatief veel appartementen en nieuwbouw waar groene energielabels het meest voorkomen.

Hoog inkomen

Dat gaat voor Gelderland niet op, met uitzondering van Barneveld. Dat is inderdaad de gemeente met het hoogste percentage woningen gebouwd na 2000, zo concludeert Slimster op basis van data van Allecijfers.nl. Voor de hoge positie van de gemeenten Heumen en Beuningen zou het relatief hoge gemiddelde inkomen een verklaring kunnen zijn. Investeren in woningverduurzaming behoort dan immers eerder tot de mogelijkheden.

Isolatie

Foto: Pixabay

Wie het energielabel van zijn woning wil opkrikken, zal zich al gauw afvragen waarmee te beginnen. Pascal van de Beek, duurzaamheidsspecialist van Slimster rekent voor dat isolatie de meeste impact maakt.

“Stel dat je de kruipruimte, het dak en de spouwmuur laat isoleren. Dan ben je daar waarschijnlijk zo’n 5500 euro aan kwijt, uitgaande van een doorsnee tussenwoning. Daarmee bespaar je al gauw 40 tot 50 procent van je gasverbruik, oftewel zo’n 600 kuub. Dat staat weer gelijk aan bijna 6000 kWh aan energiebehoefte. Ter vergelijking: voor die 5500 euro kun je ook 10 zonnepanelen laten installeren, die je per jaar 3000 à 3500 kWh besparen.”

Warmtepomp

Een warmtepomp is veel efficiënter dan een cv-ketel, zegt Van de Beek. “In de geschetste tussenwoning zal een lucht-waterwarmtepomp je al gauw zo’n 9000 kWh per jaar besparen. Maar goed, dan heb je het wel over een investering van 12.000 euro of meer. Voor velen zal dit dus geen logische eerste stap zijn. Bovendien kun je door eerst goed te isoleren af met een kleinere warmtepomp met een lager vermogen. Die is weer goedkoper dan de grote warmtepomp die je in een slecht geïsoleerde woning nodig hebt”, aldus Van de Beek.

Voor meer cijfers en informatie zie het volledige onderzoek van Slimster.

Energielabel berekenen

Om te bepalen welk energielabel een woning krijgt, wordt berekend hoeveel kilowattuur (kWh) energie er op 
jaarbasis nodig is per vierkante meter woonoppervlakte.
Pascal van de Beek, duurzaamheidsspecialist van Slimster,legt uit hoe je zelf je energielabel kunt uitrekenen.
“Neem allereerst het jaarlijkse gasverbruik in kuubs en vermenigvuldig dit met tien om het om te zetten naar 
kWh. Daar tel je het jaarlijkse stroomverbruik bij op. De uitkomst hiervan deel je door het aantal vierkante 
meters dat je woning meet.”
Op de website van Slimster is te zien binnen welk energielabel de uitkomst van deze som valt. In bovenstaand 
voorbeeld wordt uitgegaan van een doorsnee huishouden met een gemiddeld energieverbruik. In de praktijk 
verschilt het energieverbruik uiteraard per huishouden. Dit is onder meer afhankelijk van hoe vaak je thuis
bent, hoe warm je het thuis wilt hebben, hoe lang je doucht, etcetera.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen