CDA Gelderland wil snel een alternatief voor stort asbest

Foto:

Al het asbest dat momenteel van de Gelderse daken wordt gehaald wordt opgeslagen. Het CDA pleit voor onderzoek naar technieken om het asbest af te breken.

Na 2024 geldt er in Gelderland een verbod op asbesthoudende daken. Statenlid Daisy Vliegenthart: ‘Nu wordt alles in verpakte plastic zaken opgeslagen op 4 Gelderse stortplaatsen. Maar dat opslaan is de minst wenselijke vorm van afvalbeheer. We willen toekomstige generaties niet opzadelen met stapels asbest. Waarom investeren we niet in technieken die asbest daadwerkelijk afbreken?’ Het CDA wil extra inzet op het ontwikkelen van nieuwe innovaties en onderzoek naar bestaande technieken om asbesthoudend afval te verwerken tot herbruikbaar bouwmateriaal.

Vliegenthart: ‘Er is nu nog geen goed alternatief voor het storten en de initiatieven die er zijn hebben nog geen sluitende business case. We hebben een innovatieregeling om het ontwikkelen van dit soort technieken te stimuleren, laten we die meer inzetten’. Het CDA diende bij de begrotingsbehandeling een motie in.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen