Onder leiding van een boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen is er eind deze maand en medio maart een excursie naar de eendenkooi van Batenburg. De deelnemers gaan naar de kooiplas waar wordt verteld over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan.
De eerste excursie is zondag 23 februari; de tweede op zondag 16 maart. De rondleiding duurt op beide dagen van 10.00 tot 12. 00 uur. Wie mee wil doen aan de excursie dient vooraf online te reserveren. Dat kan via de website van GLK.
Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Een eendenkooi bestaat uit een flinke (kooi)plas waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen.
In Nederland bestaan nog ruim honderd geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één werkende vangpijp. De eendenkooi van Batenburg is echter nog volledig bedrijfsklaar en in originele staat. De eendenkooi dateert waarschijnlijk uit de 17e eeuw en hoorde bij het verderop gelegen slot Batenburg (nu een ruïne).
Vanwege de noodzakelijke rust is de eendenkooi slechts 1 keer per maand te bezoeken in de maanden februari tot en met juni.
Geldersch Landschap & Kasteelen, dat 2 eendenkooien in het rivierengebied beheert, heeft die in de afgelopen tijd opgeknapt. De eendenkooien zijn een goede overwinterplek of rustplek voor onder andere vele smienten, slobeenden, krakeenden, talingen en wilde eenden tijdens hun winterdoortocht. Met hun omliggende begroeiing van bomen en hun bijzondere flora en fauna zorgen zijn voor veel biodiversiteit in het landschap.
Naast de eendenkooi in Batenburg is de eendenkooi in natuurgebied De Regulieren in Culemborg onder handen genomen. Dat gebeurde met steun van het Dinamo Fonds dat zich inzet voor herstel van het cultuurlandschap in Nederland. De afgelopen jaren heeft het fonds 100.000 euro geïnvesteerd in het herstel en behoud van 8 historische eendenkooien in de provincies Groningen, Zuid-Holland, Gelderland en Zeeland.
(Bron: GLK)