Hoe financierden zeventiende-eeuwse koninginnen ballingschap en oorlogen? Was Anna van Saksen een verdorven vrouw? Zijn de parels van Emilia van Oranje Nassau in de Britse Kroon terechtgekomen?
Deze en andere onderwerpen zoals zoals winterkoningin Elizabeth Stuart, parelgeheimen en andere adel onderwerpen komen aan bod tijdens het symposium ‘Parels in de kroon’ van Museum Kasteel Wijchen organiseert.
Op 1 februari komen diverse experts naar Wijchen voor het symposium dat wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Reis van de parels. In deze tentoonstelling vertelt het museum hoe de adel in Gelre macht verwerft en welke rol bruidsschatten en erfenissen hierin spelen.
Na welkom en opening trapt Martijn Akkerman, juwelenexpert van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, af met de lezing 'De parels in de kroon'. Hij vertelt over de reis die de parels van Emilia via Elizabeth Stuart en haar erfgenamen hebben afgelegd.
In 1613 verkoopt Emilia van Oranje Nassau haar pareloorhangers aan de Staten-Generaal; oorhangers die zij ontving uit de erfenis van haar moeder Anna van Saksen. Met de opbrengst van de verkoop kan zij Kasteel Wijchen verbouwen. De Staten-Generaal geeft de oorhangers als huwelijkscadeau aan Elizabeth Stuart. Uiteindelijk komen de parels terecht in de Britse Kroon.
Vervolgens geeft Femke Deen de lezing 'Anna van Saksen. Verdorven vrouw of vroege feminist?' En de ochtend wordt afgesloten met de lezing 'Lommerds, Juweliers en Bloeddiamanten: Hoe 17e-eeuwse koninginnen ballingschap en oorlogen financierden' door Nadine Akkerman.
Het middagprogramma bestaat uit 3 rondes met een keuzeprogramma. De onderwerpen in de middag zijn:
• ‘Parelgeheimen: de historische positie van parels en hun imitaties in Vroegmodern Europa’ door Vera Vermeulen.
• ‘Vriendenboekjes van adellijke vrouwen: vermaak en visitekaartje’ door Sophie Reinders.
• ‘De familie Bouwens (van der Boyen): als een feniks uit de as’ door Peter J. Fontijn.
• Wat gebeurt er met oud familiebezit wanneer een adellijk geslacht uitsterft? door John Töpfer.
• ‘Dicht bij de Oranjes; onderzoek in de zestiende en zeventiende-eeuwse archieven van de Koninklijke Verzamelingen’ door Gertrude Weel.
• ‘Emilia, de parel van Oranje’ door Pepijn van Duijnen.
De prijs voor deelname aan symposium is 75 euro inclusiefkoffie/thee, frisdrank, lunch, borrel en bezoek aan de tentoonstelling.
Wie erbij wil zijn, dient voor zaterdag 25 januari een ticket te kopen via de website van het museum. Er kunnen maximaal 60 deelnemers deelnemen.