Minister Sophie Hermans van Groene Groei wil haast wil maken met het nieuwe hoogspanningsstation bij Wijchen. Het plan is door het Ministerie van Klimaat en Groene Groei opgenomen in een nieuw landelijk meerjarenprogramma. Oost-Brabant krijgt daarmee prioriteit boven andere werkzaamheden om het nationale stroomnet uit te breiden.
Het nieuwe hoogspanningsstation in Wijchen zal volgens TenneT in 2033 klaar zijn; dat is 2 jaar later dan de oorspronkelijke planning. Door het nieuwe stroomstation komt meer capaciteit vrij voor Noord-Brabant dat al jaren last heeft van een overvol stroomnet.
Door het overvolle stroomnet kunnen bedrijven in Brabant niet op het net worden aangesloten. Dat is bijvoorbeeld een probleem voor Brainport in Eindhoven. Door het nieuwe stroomstation in Wijchen komt er in Eindhoven weer meer capaciteit vrij; de woningbouw en de vestiging van nieuwe bedrijven kan daar dan verder.
Het station wordt een schakel tussen het landelijke hoogspanningsnet met een spanning van 380kV en het regionale hoogspanningsnet van 150kV in Oss. Vanaf het hoogspanningsstation kan het regionale hoogspanningsnet nu ondergronds naar Brabant worden aangelegd. De verbinding tussen Wijchen en het 150 kV station Oss zijn volgens planning gelijktijdig gereed.
In de tussentijd breidt TenneT het hoogspanningsnet in Brabant al uit en komt er ook al eerder capaciteit beschikbaar. Met de uitbreiding van 380kV-station Geertruidenberg wordt hiervoor de eerste stap gezet.
Vanaf 2033 kan het station in Wijchen stroom leveren aan Noordoost-Brabant, dat nu nog vanuit Eindhoven elektriciteit krijgt. Op dit moment komt de hele energievoorziening in de provincie Noord-Brabant van stations in Eindhoven en Geertruidenberg, een derde wordt gebouwd in Tilburg.
De plannen voor een hoogspanningsstation van Tennet heeft in Gelderland en Wijchen voor discussie gezorgd. Zo vindt Kernachtig Wijchen dat de aanleg van het hoogspanningsstation meegeteld moet worden bij de opgave die de gemeente heeft in het kader van de Regionale Energiestrategie (RES).
Volgens Gelders gedeputeerde Ans Mol telt het station niet mee in de energieopgave van de gemeente. Ook wil zij haast maken met de tender (inschrijving voor potentiële bouwers). In de gemeenteraadsvergadering van 2 juli is afgesproken dat wethouder Bea Schouten in gesprek zal gaan met de Brabantse belanghebbende om te onderzoeken of Wijchen compensatie in windenergie kan krijgen.
In Wijchen gaat bij het bij de bouw van het 380/150 kV station om een gebied van 26 hectare; dat is ongeveer 35 voetbalvelden. In deze video de bouw van een soortgelijk station van TenneT.