Wijchen wil Bedrijvenpark Bijsterhuizen uitbreiden

De beoogde uitbreidingslocatie op Bijsterhuizen
Foto: Google Maps

Wijchen wil het Bedrijvenpark Bijsterhuizen uitbreiden met 40 hectare. “Het huidige terrein is bijna uitverkocht. Daarom gaat de gemeente Wijchen de uitbreidingsmogelijkheden onderzoeken”, zegt wethouder Nick Derks.

“We hebben een voorkeursrecht op het naastgelegen perceel van 40 hectare, ten zuiden van de Nieuwe Wetering.” Bedrijvenpark Bijsterhuizen ligt tussen Nijmegen en Wijchen, pal aan de A73 en A326. Het ligt voor 75 procent op Wijchens grondgebied en voor 25 procent op Nijmeegs gebied. In kwalitatief opzicht onderscheidt het bedrijvenpark zich dan ook van andere bedrijventerreinen door de samenwerking tussen de gemeenten Nijmegen en Wijchen.

Arbeidsplaatsen

Met 160 hectare netto bedrijventerrein (245 hectare bruto, inclusief wegen) is het grootste bedrijventerrein in de provincie Gelderland. Er zijn ruim 270 bedrijven gevestigd (vooral in de logistieke sector en een beetje maakindustrie) met ruim 6300 banen.

Wethouder Nick Derks. Foto: Gemeente Wijchen

Derks: “Door de uitbreiding kunnen er 2000 banen bijkomen: 1250 arbeidsplaatsen en circa 600 banen voor aanpalende bedrijvigheid, dus bijvoorbeeld schoonmakers en chauffeurs die komen afleveren.”

Nog vraag

Op het huidige bedrijventerrein, het grootste van Gelderland, zijn nog maar een paar kavels, in totaal 5 hectare, beschikbaar. Er is volgens de Wijchense wethouder nog steeds vraag naar kavels voor “soortgelijke bedrijvigheid die er nu al gevestigd is”. De komende maanden gaat de gemeente gesprekken voeren met de eigenaar van het perceel, maar ook met de provincie (die uiteindelijk beslist over uitbreiding), Waterschap Rivierenland en Regio Arnhem Nijmegen.

Bij de oprichting van het samenwerkingsverband in 1993 tussen Wijchen en Nijmegen is volgens Derks afgesproken dat de opbrengst van de grondverkoop gelijkelijk wordt verdeeld tussen beide gemeenten.

Achtergrond

  • De gemeenten Wijchen en Nijmegen besloten in de jaren 80 gezamenlijk een bedrijventerrein te ontwikkelen op de locatie Bijsterhuizen.
  • Het Nijmeegse deel loopt via het Palkerplein, de straat Bijsterhuizen en de Palkerdijk naar het noorden tot Knooppunt Neerbosch.
  • Het Wijchense deel bestaat uit drie gebieden: ten zuiden van de provinciale weg N326 ligt Bijsterhuizen-Zuid. Ten noorden van de A326, naast het Nijmeegse deel, ligt het terrein Bijsterhuizen-Noord; daarnaast, tegen de A73 aan, ligt Bijsterhuizen.
  • Met de aanleg werd in de zomer van 1994 gestart en de opening was in het voorjaar van 1995.

Zie ook:
Holland Food service breidt uit op Bijsterhuizen

Reacties

Cookieinstellingen