Gemeentelijke zonneweides lucratief voor Wijchen

Foto: Sebastian Ganso/Pixabay

Als de gemeente Wijchen zelfstandig energie wil opwekken lijken de meeste kansen te liggen bij de opwek van elektriciteit door een gemeentelijk elektriciteitsbedrijf met zonneweides. Dat is een van de conclusies die Adviesbureau Berenschot trekt na onderzoek.

Op 7 november 2019 zijn tijdens de gemeenteraadsvergadering twee moties aangenomen waarin wordt gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om de onroerendezaakbelasting (ozb) te ‘vergroenen’ (korting voor woningeigenaren die hun huis verduurzamen) en te kijken of er mogelijkheden zijn om als gemeente zelf duurzame energie op te wekken.

Ozb vergroenen

Adviesbureau Berenschot is gevraagd dat onderzoek te doen. De conclusie is dat er beperkte mogelijkheden zijn om de ozb-heffing te vergroenen: dit is moeilijk uitvoerbaar door gebrek aan informatie binnen de gemeente over de aanwezigheid van duurzame technologieën in huishoudens. Bovendien is het effect van verduurzaming op de waarde van woningen lastig vast te stellen. De verwachte opbrengst van vergroening van de ozb is vergeleken met de opbrengst door verkoop van energie door de gemeente miniem. Berenschot adviseert dan ook niet de ozb te vergroenen. “Er zitten zoveel haken en ogen aan omdat het zo complex wordt. Landelijk wordt dit ook afgeraden”, zegt wethouder Titus Burgers.

Zonneweides

Met betrekking tot de energiewinning in eigen beheer adviseert het adviesbureau om de gemeente te laten participeren in een gemeentelijk elektriciteitsbedrijf dat energie opwekt door zelf zonneweides (te laten) ontwikkelen of daarin te participeren. Deze constructie zou na ruim 10 jaar terugverdiend zijn, waarna de opbrengsten ten goede kan komen aan de gemeente. Het college van B en W heeft besloten dit advies over te nemen. “Het rapport geeft aanknopingspunten om verder te kijken en een verdiepingsslag te maken”, zegt Burgers. Het college heeft dan ook besloten een vervolgonderzoek in te stellen naar energiewinning door een gemeentelijke elektriciteitsbedrijf, en warmtewinning met TEO door een warmtebedrijf.

Thermische energie

TEO staat voor thermische energie uit oppervlaktewater (zie video). Hierbij wordt gebruikgemaakt van de temperatuurverschillen van het oppervlaktewater (Wijchens Meer) gedurende de seizoenen. In de zomer wordt warmte uit het oppervlaktewater opgeslagen die in het koude seizoen worden benut om met behulp van een warmtepomp gebouwen te verwarmen. In de winter kan juist koude worden opgeslagen. Deze koude is dan een bron voor duurzame koeling van gebouwen en woningen.

Warmtenet

Mogelijkerwijs wordt bij het vervolgonderzoek ook gekeken of in MARN-verband (Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen) een warmtenet op bedrijventerrein Bijsterhuizen haalbaar is. Een warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming, is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen (zie video hieronder).

Bijeenkomst

De gemeenteraad wordt donderdag 4 maart vanaf 19.30 uur in een digitale informatiebijeenkomst geïnformeerd over het onderzoek van Berenschot. De bijeenkomst is online te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen